BRAVO: Ličani, lička janjetina i ostala jela oduševili europske ministre i europarlamentarce

Objavljeno: 21/03/2019

 

GOSPIĆ- Tjedan iza nas u gospodarskom smislu svakako je obilježilo predstavljanje ličke janjetine i ostalih ličkih proizvoda , primjerice  krumpira, sir škripavca, rakije šljivovice i ostalih proizvoda u Bruxellesu. “Zahvaljujući ministru poljoprivrede Tomislavu  Tolušiću i djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, te dr. vet. Tomislavu Rukavini, predsjedniku Udruge uzgajivača ličke pramenke, Lička janjetina postala je hrvatski proizvod zaštićen oznakom geografskog podrijetla u EU“- govori nam jedan od uzgajivača ličke pramenke, mladi poljoprivrednik Mario Župan koji je također imao tu veliku čast biti u Bruxellesu na predstavljanju ličke janjetine.

Mi uzgajivači ličke pramenke izuzetno smo zahvalni ministru Tomislavu Tolušiću jer je on prvi ministar poljoprivrede koji je prepoznao kvalitetu ličkih proizvoda i u Europi prezentirao Liku i njene proizvode.Na večeri na kojoj su ponuđena jela od ličke janjetine prisustvovali su brojni ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici i predstavnici raznih međunarodnih institucija, te su bili oduševljeni ponuđenim jelima koja su pripremili vrhunski kuhari Nacionalnog parka Plitvička jezera”- kaže Župan i dodaje: “Hvala svima koji promoviraju Liku i ličke proizvode”!

Voditeljica klastera Lika Destination  Petra Butković  kaže nam pak  da je osnovni razlog odlaska u Bruxelles bila dodjela certifikata zaštite geografskog porijekla ličke janjetine:” “Ministarstvo poljoprivrede ugostilo je ministre  poljoprivrede zemalja članica EU, eurozastupnike i veleposlanike, kao i ostale predstavnike međunarodnih institucija kojima smo prezentirali ličku janjetinu, druge kvalitetne proizvode, ali i Liku kao destinaciju“.

Podsjećamo da je proces zaštite ličke janjetine pokrenula udruga uzgajivača ličke pramenke 2013.godine. Nakon pet i pol godina lička janjetina svrstana je na popis registriranih proizvoda EU. Hrvatska je s 21 proizvodom na visokom 12.mjestu na popisu svih država članica po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Proizvodi naravno jamče vrhunsku kvalitetu,a potrošačima na razini EU daju dodatnu vrijednost. “Mi u klasteru to i radimo, odnosno vodimo se parolom “misli globalno, djeluj lokalno” i provodimo sustav ličke kvalitete u kojemu je čak 98 proizvoda“- ponosno nam govori Butković.

Lička hrana predstavljena je u Bruxsellesu, spremali su je nagrađivani kuhari s područja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Svi posjetitelji bili su oduševljeni predjelima, nekoliko vrsta glavnog jela, desertima i naravno ličke šljivovice.

Lijepo je vidjeti ove mlade ljude, od primjerice Župana koji uzgaja janjce, preko Petre Butković koja objedinjuje te proizvode, pa do šefa NP Plitvička Jezera Tomislava Kovačevića i predsjednika udruge uzgajivača pramenke Tomislava Rukavine koji zajedno rade na nečemu jako velikom i važnom,a to je poticanje proizvodnje, praćenje uzgoja i onda ono najvažnije poljoprivrednicima, plasmana njihovog proizvoda i prezentacije na velikom europskom tržištu od oko pola milijarde ljudi.

Lika-express

FOTO: Mario župan i klaster Lika destination

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima