Desetorici gospićkih poljoprivrednika dodijeljena poticajna sredstva

Objavljeno: 19/01/2017

U uredu gradonačelnika Gospića 10 poljoprivrednika potpisalo je Ugovore o bespovratnim sredstvima potpora za razvoj poljoprivrede. Radi se o sredstvima iz gradskog proračuna koja se dodjeljuju za prošlu godinu. Za ovu godinu natječaj će biti raspisan u veljači. U razvoju poljoprivrede gradonačelnik Petar Krmpotić kao posebno važne stavke vidi i dodjelu poljoprivrednih površina i gradsku tržnicu koja će svoja vrata otvoriti u veljači. Tržnica je već dulje vremena na meti kritičara, dokazi su fotografije koje se svakoga dana pojavljuju u medijima i društvenim mrežama , iz kojih je vidljivo da ovakva tržnica ne može raditi po vremenskim uvjetima kakvi su primjerice trenutno u Gospiću

GOSPIĆ- Grad Gospić konačno se aktivnije uključuje u razvoj poljoprivrede, odnosno, kako se moglo čuti danas, u razvoj ruralnih područja. Naime u Uredu gradonačelnika 10 gospićkih poljoprivrednika potpisalo je Ugovore o bespovratnim sredstvima u sklopu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada za prošlu godinu. Radi se dakle o bespovratnim sredstvima dodijeljenima kroz ukupno 9 Mjera. Gradonačelnik Petar Krmpotić ističe da gradski Akcijski program pomaže razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, sredstva se ne poklapaju s državnim sredstvima. “Program je šarolik,ali i značajan jer obuhvaća primjerice proizvodnju mlijeka, zaštitu škripavca i janjetine, proizvodnju meda. Ne treba govoriti koliko su nam bitni poljoprivreda, turizam i ruralni razvoj“- kaže Krmpotić i najavljuje natječaj za ovu godinu koji će biti raspisan u veljači. Ukupno se radi o 300,000 kuna koje će ovih 10 poljoprivrednika podijeliti sukladno ulaganjima. Kao dodatne poticaje poljoprivrednicima Krmpotić izdvaja i gradsku tržnicu, koja će, kaže on, biti otvorena u veljači. “To je još jedan naš prilog ruralnom i poljoprivrednom razvoju jer će ljudi na kvalitetniji način moći razmjenjivati robe i usluge“- ističe gradonačelnik. U ime primatelja potpora dr.vet. Tomislav Rukavina, predsjednik  u Udruzi  uzgajivača ovaca Lika, ističe da pozdravljaju činjenicu da je grad prepoznao činjenicu da je poljoprivreda jedan od temelja razvoja Gospića.

Sudeći prema svemu, poticajnih sredstava biti će i u ovoj godini. Tržnica koja je napravljena u Gospiću i koja trenutno ima puno kritičara trebala bi biti otvorena u veljači,a čini se da od nje u Gradu očekuju puno. Nadamo se da će se ta tržnica uklopiti i u razvojne planove poljoprivrednika, jer bez njih bojimo se da će ono velebno zdanje biti pusto. Bitna činjenica za razvoj poljoprivrede je i kvalitetna dodjela poljoprivrednih površina za koju ima dosta pritužbi i zamjerki u cijeloj zemlji.  Kreće li konačno u Gospiću poljoprivreda u razvojnom, uzlaznom smjeru? Nadamo se da da jer ličko, gospićko selo propada, propadaju i nepregledne površine poljoprivrednih površina, možda je konačno vrijeme da i u našem gradu prestane vrijeme i praksa uhljeba, da se konačno krene s proizvodnjom i plasmanom “hljeba”.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima