Dok je Plitvica ne treba se bojati za plasman ličkih proizvoda

Objavljeno: 27/09/2019

GOSPIĆ- U  siječnju 2017.  godine osnovana je  lička poljoprivredna zadruga Lika COOP koja  okuplja na desetke uzgajivača stoke i poljoprivrednih proizvođača i prva je takva zadruga, osnovana nakon Domovinskog rata na području Like, koja uspješno povezuje poljoprivredne proizvođače.

Upravitelj zadruge je Vladimir Tomaić, uspješni proizvođač sira iz Krasna. Više od 30 godina ovaj proizvođač proizvodi visokokvalitetne sireve koje plasira uglavnom na lokalno tržište te na sajmovima diljem Hrvatske. Svojevremeno je ovaj proizvođač svoje proizvode plasirao i putem velikih trgovačkih lanaca ali, kako kaže, opekao se tim poslom te se preorjentirao na prodaju u vlastitom aranžmanu i putem lokalne zadruge.

Inicijator udruživanja poljoprivrednih proizvođača i svojevremeno prvi volonterski upravitelj zadruge Tomislav Kovačević, u to vrijeme bio je voditelj LAG-a Lika koji je prvi otvorio europske fondove ličkim poljoprivrednicima. „Trebalo je puno truda i vjere u uspjeh kako bi se udružilo poljoprivredne proizvođače. Dugotrajan je to proces i poprilično nezahvalan jer ste osuđeni na prozivanja onih koji ne znaju dovoljno ili nemaju dobre namjere. Dakle, već nekoliko godina zadruga posluje na dobrobit lokalnih proizvođača a za veći zamah u poslovanju trebati će još vremena“  kaže Tomislav Kovačević.

Upravitelj zadruge Vladimir  Tomaić smatra  kako su vrlo bitni sloga ljudi i racionalno promišljanje. Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače.

Jedno od većih lokalnih tržišta svakako je Nacionalni park Plitvička jezera kojeg godišnje posjeti gotovo 10% svih turista koji uđu u Hrvatsku. U tom kontekstu ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević ističe kako je NP Plitvička jezera veliki konzument lokalnih proizvoda te je poslovanje s lokalnom zadrugom vrlo korektno. Prodali smo preko 30 tona lokalne janjetine  i više od dvije tone teletine buše, zatim prodajemo domaće sireve, rakiju, maline, pekmeze, med, suvenire i brojne druge ličke proizvode, što prije nije bio slučaj. Zadruga je formirana upravo zato da se može javljati na javne natječaje, jer Plitvice ne mogu kupovati meso izravno od OPG-a.

Na Plitvicama također postoji posebno prodajno mjesto za domaće proizvode koji nose certifikat Lika Quality a u trgovinama i suvenirnicama nacionalnog parka također se mogu naći ovi proizvodi.

Naravno, Nacionalni park Plitvička jezera nije jedino i isključivo tržište za ličke proizvode ali je značajno i dok je Plitvica, kažu Ličani, ne treba se bojati za plasman ličkih proizvoda.

Lika COOP/ Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima