Govor gradonačelnika Karla Starčevića na otvorenju izložbe Jesen u Lici

Objavljeno: 05/10/2020

GOSPIĆ- Poštovane Gospićanke i Gospićani, poštovani predsjedniče RH g. Milanoviću, preuzvišeni oče biskupe Križiću sa  suradnicima, oče biskupe u miru Bogoviću, uvažena ministrice i izaslanice Vlade RH, g. Vučković, izaslanice Sabora RH g. Pocrnić, uvaženi pomoćnici/pomoćnice ministara i državni tajnici, g Kustiću, predsjedniče žup. Skupštine, gospodine Župane Milinoviću, poštovani nazočni gradonačelnici i načelnici žup. LS, poštovani izlagači, dragi uzvanici i prijatelji Gospića i Like! Pozdravljam vas i ove godine, u svojstvu domaćina i suorganizatora manifestacije „Jesen u Lici“, u moje osobno ime, u ime mojih suradnika, te u ime Grada Gospića i želim vam dobrodošlicu u našem Gradu.

Od svojih skromnih i pomalo sramežljivih početaka prije 22 godine pa sve do danas, manifestacija „Jesen u Lici“ postala je središnja manifestacija Grada i Županije koja promovira vrijednosti Gospića i Like i koju su prepoznali mnogi štovatelji naše tradicijske kulture. Zbog toga smo u ovo doba godine postali nezaobilazno odredište za sve one koji vole Liku, koji prepoznaju njenu ljepotu i jedinstvenost; ali i za one koji je žele malo bolje upoznati. Osim svojim izlagačima, Jesen u Lici je otvorila svoja vrata izlagačima i iz drugih krajeva Hrvatske pa i šire, zbog čega ima čak i međunarodni karakter. Već se sa prvom izložbom, pokazalo da je to ne samo bila dobra odluka nego da to treba postati tradicija.Nažalost danas nas je ograničila i djelomično usporila neviđena pošast zvana CORONA ali vjerujem da nas neće zaustaviti.

Osim što nam je ova manifestacija pomogla da bolje osvijestimo vlastitu baštinu, ona je uspjela ostvariti i svoj drugi isto tako važan cilj, a to je potaknuti i ohrabriti mlade ljude – izlagače, da se počnu baviti poljoprivredom i pokazati da se od vlastitog rada može pristojno i dostojanstveno i u Lici živjeti.

Ovo naglašavam samo iz razloga zato jer znamo da poljoprivreda za većinu danas registriranih OPG-a još uvijek predstavlja dopunski ali ne i glavni izvor prihoda, ali to pokušavamo stubokom i to uspješno mijenjati. Svima koji se odluče za takav korak Grad Gospić će otvoriti vrata i zdušno pomoći. No za to prije svega treba vratiti povjerenje u konkurentnost hrvatske poljoprivrede na tržištu kroz korijenite promjene u hrvatskoj poljoprivrednoj politici, pod kojom podrazumijevamo odnos države prema poljoprivredi kao i održivosti ruralnih prostora. Kontrola i upravljanje prostorom bi trebala Zagrebu biti preokupacija ali tamo nažalost cvjeta nebriga. Briga o strategiji države i strateškoj proizvodnji na rubnim prostorima RH je nepoznanica.

Dakako HITNO I NEODGODIVO treba mijenjati neodrživi ZAKON O POLJOPRIVREDNOM POTICAJU koji je, moglo bi se reći i na rubu zakona a u najmanju ruku je nemoralan. Već duže vrijeme u razgovorima na široj platformi slušamo primjedbe i zahtjeve da se napiše NOVI „Zakon o poticaju“ koji će poticati proizvodnju u pravom smislu a ne deklarativno. Pitamo se koji je razlog da se ne uvede poticaj po jedinici mjere: komad, litra, kilogram, i to sad i odmah. Svake godine imamo sve više poticajnih sredstava a sve manje obrađenog zemljišta i sve manje proizveden hrane. Nije li ovo trebalo biti već odavno ZVONO ZA UZBUNU.

Poštovana gospodo, potičemo u milijunskoj vrijednosti one koji ne uzgajaju, moram ponovno naglasiti, niti poljskog puža, a ovakve marljive i vrijedne ljude kao naše izlagače stavili smo na marginu jer oni NAVODNO ne ispunjavaju uvjete. Stvarno? Ovakvi zakoni su gospodo neodrživi, vode nas u ponor i kao rezultat takvih zakona je masovno iseljavanje i demografsko – gospodarski slom države. Ovaj poticajni zakon uz neusklađeno školstvo je jedan od uzroka demografske pustoši u državi a o tome se izbjegava govoriti.

Napose, svi ovi vrijedni ljudi koji su danas ovdje sa nama, najbolji su primjer da se može, i da Gospić i Lika trebaju puno više doprinijeti, kako kvaliteti hrvatske poljoprivrede, ali isto tako i kvaliteti hrvatskog turizma i razvoja gospodarstva uopće. Život i rad na selu može ponuditi perspektivu i sigurnost ali ako krenemo prema tim ljudima poticajno a ne represivno.

Zbog toga,  još jednom želim zahvaliti svim našim vrijednim Ličkim izlagačima koji su danas i ovdje sa nama, a posebno  zahvaljujem našim gostima  – izlagačima što su i u ovim teškim vremenima danas u Gospiću.

Drago mi je što je službeni Zagreb prepoznao ovu vrijednu manifestaciju i uveličao je svojom nazočnošću, Žao mi je što je Lika često tako daleko od Zagreba, ali kada je trebalo ginuti za Zagreb bili smo jako blizu i u prvim redovima. Ako se nastavi ovakva briga za Liku i Ličke prostore,  pitanje je što će od nje ostati – da li lovište ili jedina ZELENA PUSTINJA U EUROPI.  Ostavljam vama dragi sugrađani na promišljanje.

 Sada bih naravno zahvalio i svima onima koji su  svih ovih godine pružili svoj doprinos kako bi  manifestacija  „Jesen u Lici“ i dalje bila ponos naše županije i grada.

Svim posjetiteljima zaželio bih da se tijekom ova tri dana osjećaju ugodno u našem gradu, uživaju u ličkim delicijama…. da ponesu jedinstven doživljaj Gospića i Like, i pozvao ih na ponovni susret za godinu dana.

Možda Vas zanima