Grad Gospić osnažuje etiku javnog upravljanja

Objavljeno: 10/02/2018
GOSPIĆ- U sklopu IPA projekta Europske unije za Hrvatsku u Državnoj školi za javnu upravu završena je edukacija o “Primjeni etičkih alata i jačanju integriteta javnog sektora” koju su među drugim predstavnicima JL(R)S polazile i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i pročelnica Gradskog upravnog odjela za upravu i samoupravu Ivana Kaleb Asić.
Predavači su bili eminentni projektni stručnjaci u području etike u javnoj upravi iz Finske – Evellina Salonen i Ari Shivola.
Na vrlo poučnoj edukaciji dužnosnici i službenici lokalne samouprave imali su priliku čuti kako se etičan pristup u javnom sektoru odražava na sustav povjerenja između javne uprave i građana kao krajnjih korisnika.
Inače, Hrvatska je na 75. mjestu na ljestvici etičnosti, Finska na 10. dok je Švicarska na 1.mjestu.
Hrvatska mora promijeniti način razmišljanja, etika mora biti glavni element kojim javna uprava rukovodi. Institucije moraju biti osnova za privlačenje investitora, odnosno privući ih upravo etičnim pristupom poslovanju i ophođenju. Etika je temelj uspješnog privlačenja investitora, ali i uspješnog javnog upravljanja” -zaključio je edukaciju Ari Shivola.
                                                         Grad Gospić/Milan Tomašević

Možda Vas zanima