Iako već 4 godine nije bilo pozitivnih nalaza obavezno analizirajte svinjsko meso na trihinelu!!!

Objavljeno: 29/11/2017

GOSPIĆ- Zadnji su dani studenoga, već godinama ti dani predstavljaju vrhunac svinjokolje. Tako je i ove godine. Isto tako već godinama, građani provjeravaju ispravnost mesa na trihinelozu. Čini se da je to građanima već “ušlo u krv” jer redovito  nose meso na analizu kako bi u startu otklonili moguću opasnost. Drugim riječima bez obzira gdje ste nabavili meso pregledajte ga na trihinelozu.  Radi se o teško iskorijenjivoj bolesti ukoliko se zarazite,  jer rok u kojemu lijekovi mogu pomoći je 48 sati, pri čemu je tanka linija između djelotvorne i toksične doze lijeka.

Što brojke govore provjerili smo kod dr.veterine Tomislava Rukavine.   Kaže nam da je u nekih desetak dana pregledano 800-tinjak uzoraka, od oko 2,400 koliko ih se očekuje. Nažalost broj uzoraka koji se donose u veterinarsku na analizu iz godine u godinu sve je manji. Ali ne zbog nemara ljudi već zbog toga što se svinje sve manje drže kod kuća,a sve se više kupuje gotovo meso. Tako stanje vidi i Rukavina:”svake godine taj broj je sve manji i manji, što zbog platežne moći potrošača pa kupuju u trgovačkim centrima na rate,ali i zbog nemogućnosti okupljanja radne snage za tradicionalno kolinje po dvorištima. Više-manje kupuje se po trgovinskim centrima i klaonicama gdje je meso već pregledano.“- kaže Rukavina i ističe da je prije 7,8 godina u sezoni bilo i više od 8,000 uzoraka. Mi bi svakako dodali da je ljudima jednostavnije kupovati u trgovačkim centrima jer kupuju točno one komade mesa koje žele i cijele svinje ili polovice im ne trebaju. Ono što je najvažnije jest to da u zadnjih 4 godine nema ni jednog pozitivnog nalaza na trihinelu.  „Jednom kada se trihinela učahuri u mišiće, nema lijeka, jedino kirurški, zato donesite uzorke svinjetine na analizu kako bi izbjegli ikakvu mogućnost postojanja trihinele u njemu“- poručuje Rukavina.

Cijena jednog uzorka je 45 kuna, dostavljaju se uzorci ošita, a radi se metodom umjetne kuhinje. “Skupi se 30 uzoraka, simulira se prerada u želucu da se oslobodi trihinela iz čahure  i onda gledamo preko mikroskopa. Sama procedura traje oko 2 sata“- ističe Rukavina i dodaje  da dok traje kolinje veterinarska radi od 7 do 17 sati, petkom i subotom i do 18 sati. Naravno radi se i nedjeljom.

Odlično je stanje i sa pregledima divljači. Prošle godine od 580 pregledanih uzoraka 4 su bila pozitivna. Prije 10-ak godina brojke su bile puno lošije,ali čini se da je zahvaljujući educiranosti i savjesti lovaca stanje na terenu puno bolje.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima