Ili nama u Ličko-senjskoj županiji ne treba takvog zapošljavanja ili netko ne radi svoj posao???

Objavljeno: 25/03/2018

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava 15.ožujka,  zbog zaprimanja velikog broja projektnih prijedloga,a sukladno važećim pravilima, obustavilo je Poziv na dostavu prijava za program “Zaželi”. Program je to kojim će se zaposliti nekoliko tisuća žena diljem Hrvatske. No, pitanje je hoće li biti zapošljavanja i u Ličko-senjskoj županiji. Naime tijekom prvog kruga prijava iz ove županije nije prijavljen ni jedan projekt. U drugom krugu netko se sjetio da bi trebao raditi svoj posao pa ima nešto projekata i iz naših krajeva. Kakvi su projekti, hoće li proći i koliko će žena zaposliti znati ćemo uskoro

GOSPIĆ- U sklopu programa “Zaželi” do 15.ožujka sklopljeno je 105 ugovora  čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 404 milijuna kuna. Zbog iznimnog interesa za programom, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava povećalo je prije mjesec dana dostupna financijska sredstva za „Zaželi“ za 599 milijuna i 100 tisuća kuna, čime ukupna alokacija za Poziv iznosi milijardu kuna. Programom „Zaželi“ predviđeno je financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena te socijalno uključivanje za 30 tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.  Ipak, čini se da je u prvom krugu netko malo “zaspao” na radnom mjestu pa iz Ličko-senjske županije nije pristigao niti jedan projekt. To je posebno zanimljivo ako se zna da je još u srpnju prošle godine u KIC-u u Gospiću održana i radionica na kojoj je program predstavljen.  U drugom krugu pak se netko malo probudio i trgnuo, pa je i bilo projekata, no za sada ne znamo kako su prošli. Naime, šest županija – Zagrebačka, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Primorsko- goranska, Ličko-senjska i Istarska – te Grad Zagreb uopće se nisu javili na natječaj u prvom krugu. Nakon dva kruga jedino Istarska nije poslala niti jedan prijedlog.

Da se radi o zanimljivom i vrijednom programu  pokazuju sljedeće brojke: ugovoreno je 105 projekata u vrijednosti od 404 milijuna kuna, u sklopu kojih će se zaposliti 2600 žena koje će brinuti o 12.503 starije osobe. Rekorder po broju ugovorenih projekata je Vukovarsko-srijemska županija u kojoj  će se zaposliti 745 žena koje će skrbiti o 3432 starije osobe. Slijede Osječko-baranjska županija gdje će 507 žena skrbiti o 2293 korisnika te Brodsko-posavska u kojoj će 376 žena voditi brigu o 1697 korisnika. Iza njih je Sisačko-moslavačka županija u kojoj  će 196 žena skrbiti za 1368 korisnika, zatim Šibensko-kninska u kojoj će posao dobiti 147 žena koje će skrbiti o 737 korisnika. U  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji biti će zaposleno 198 žena za 862 korisnika, dok će se 172 žene iz Požeško-slavonske županije skrbiti za 828 starijih osoba.

Na natječaj se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na ovome projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.Prihvatljive aktivnosti ovog poziva su zapošljavanje žena iz ciljnih skupina u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici, obrazovanje i osposobljavanje žena iz ciljanih skupina koje će pružati potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim kućanstvima te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti pri pružanju potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava osoba za koje će žene skrbiti, nabava bicikala).

Istovremeno im se omogućava i dodatno obrazovanje koje će im omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.Uz minimalnu plaću koju žene primaju, država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva u kojima žene rade dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000,00 kn, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000,00 kn. Prihvatljivi troškovi projekata financirat će se u potpunosti (100% troškova).udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova tj. prijavitelji/partneri ne osiguravaju sufinanciranje projekata iz vlastitih sredstava.

Ukupno je do 15. ožujka primljeno 340 projekata u vrijednosti od oko milijardu i 50 milijuna kuna. Ova važeća obustava programa je do sredine srpnja

Milan Tomašević

Možda Vas zanima