Izlazi li konačno ličko stočarstvo iz ponora?

Objavljeno: 25/02/2017

O izazovima i prilikama stočarstva u Lici i Dalmaciji bilo je govora na Okruglom stolu koji je u Gospić privukao brojne ličke stočare. Dobro je što se i mladi sve više pokreću odnosno uključuju u razvoj stočarstva, bilo da se radi o ovčarstvu ili o govedarstvu. Veliki poticaj daje im LAG Lika koji je uspio organizirati govedare. Nadamo se da će njihovim stopama i ostali lički poljoprivrednici što će značiti konačni početak kretanja ličke poljoprivrede s mrtve točke

GOSPIĆ- O izazovima i prilikama stočarstva u Lici i Dalmaciji, naravno s posebnim naglaskom na Liku, bilo je govora na Okruglom stolu koji su na Veleučilištu Nikole Tesle organizirali upravo ova obrazovna institucija i LAG Lika, u suradnji s novoosnovanom Poljoprivrednom zadrugom Lika-coop. Zadruga je to koja okuplja uzgajivače goveda pa je iz tog razloga više govora i bilo o govedarstvu. Došli su na predavanje brojni uzgajivači iz Like,a sama predavanja održali su poljoprivredni stručnjaci jer eto malo po malo i u Lici shvaćaju da bez struke nema ni uspjeha. A Lika je   kraj koji se  svojim prirodnim bogatstvima,ali što je još važnije očuvanošću prirode jednostavno nudi  svima onima koji se mogu i žele baviti stočarstvom, bilo da se radi o govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu. Naravno i ratarstvo se itekako može razvijati. No, lička poljoprivreda propada godinama, a vrhunac tog propadanja događa se od domovinskog rata. Već je puno puta analizirano zašto je tako, no i dalje se jedva mičemo s mrtve točke. Možda će kotač pokrenuti ovčari koji su se već ranije okupili i krenuli u zaštitu pramenke. Sada kreću i uzgajivači goveda u sklopu zadruge Lika coop koja je među njima postala pravi hit,a mi se nadamo da će u suradnji s LAG-om Lika to biti i pokretač razvoja govedarstva i mesne industrije u Lici.

Sve više uzgajivači goveda u Lici, uz sustav krava-tele koji se već ustalio kod nas, kreću s cjelogodišnjim uzgojem goveda na otvorenom. Tema je to o kojoj se malo priča jer nije interesantna primjerice prodavačima zaštitnih sredstava i repromaterijala. Ali zanimljiva je uzgajivačima što nam je potvrdio i jedan od predavača, dipl.ing.agronomije Ivan Jukić.  Pomalo je staromodno,ali još uvijek često mišljenje da taj uzgoj na otvorenom nije dobar za stoku zbog klime, pogotovo kod nas u Lici. No Jukić tu teoriju odbacuje. „Jedan Nijemac mi je prije dosta godina rekao “krava je polarna životinja. Ona voli hladno i suho“. Naši stočari su kad dođe zima čepili svaku rupicu na štali da ne bi kravi bilo zima. Ne trebamo ugodu suditi po sebi, jer ono što je nama ugodno nije životinji. Kada bi krava mogla birati između štale i otvorenoga, pa i po najvećem snijegu ona bi izabrala otvoreno“- kaže nam Jukić.

U Hrvatskoj se sve više uzgaja goveda pasmine salers koji su i po svome porijeklu, brdoviti predjeli Francuske, u Lici u neku ruku kod kuće. Salers je skromna pasmina, pogodna za ekstenzivan uzgoj, skromna je u ishrani i držanju pa je postala svojevrsni hit među uzgajivačima.  Sve više je i ostalih drugih, uglavnom stranih pasmina, koje su se pomalo udomaćile. No, kaže Jukić, ne smijemo zaboraviti ni svoga simentalca koji je pasmina prihvaćena i od mesara, trgovaca i potrošača. Naravno ne smijemo zaboraviti ni bušu, skromnu seljačku kravicu koja je prihranjivala obitelj, ali upravo zbog svega skromnoga što je ona i davala kroz ne tako daleku prošlost ustuknula je pred govedima koja puno više daju i u mlijeku i u mesu. No zbog poticaja,ali i želje da se na lička i dalmatinska polja vrati ta stara pasmina, buša i uzgajivača ovoga goveda sve je više i u Dalmaciji,ali i u Lici.

Vratimo se ponovno na početak priče. Prirodni resursi govore da Lika ima velike mogućnosti u stočarstvu, do sada ih uglavnom ne koristi. Bitnu ulogu trebali bi odigrati mladi. Sudeći prema ljudima koji su se odazvali na ovaj okrugli stol vidljivo je da je među stočarima u Lici sve više mladih. Možda je to konačni znak da će Ličani početi koristiti potencijale koje im lička zemlja, voda i zrak daju.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima