Jesen u Lici od 30.rujna do 2.listopada

Objavljeno: 16/09/2016

Tradicijska izložba „Jesen u Lici“ pokrenuta od strane grupe entuzijasta, rasla je iz godine u godinu, ove godine dosegla je punoljetnost. Nekoliko je novosti na ovogodišnjoj izložbe koja bi je trebala dodatno uveličati i pomoći da bude što zanimljivija i atraktivnija

GOSPIĆ- Jesen u Lici, osamnaesta po redu, u organizaciji Ličko-senjske županije, Ličke razvojne agencije LIRA-e i grada Gospića, održati će se tijekom vikenda  prijelaza rujna na listopad, odnosno od 30.rujna do 2.listopada. Jedna od novosti ovogodišnje izložbe jest plakat kojim se poziva na manifestaciju,  koji predstavlja svojevrsni odmak od dosadašnjih plakata.  „Plakat je stilski moderniji iako koristi prepoznatljive elemente izložbe. Tipični motivi izložbe jagoda, med i kupina prikazani su kroz elemente svedene na elementarne, praktične oblike. Jednostavnost oblika razbijena je bojama“- ističe između ostaloga županijska pročelnica za gospodarstvo Ana  Rukavina Stilinović. Župan Milan Kolić ističe da je plakat zamišljen tako da svaka Jesen u Lici ima posebnu temu pa je ove godine tema bobičasto voće s područja Like.

Izložba će tijekom tri dana trajati od 10 do 19 sati, a imati će i dodatne, smatraju organizatori, atraktivne sadržaje kao što je izbor za miss Ličko-senjske županije, dodjela priznanja vlasnicima najljepših okućnica, kreatorima najljepših tematskih fotografija. „Ove godine pored izlagača iz Hrvatske imamo i predstavnike Bih-a, Makedonije, Slovenije i Vojvodine. Ukupno će se predstaviti oko 270 izlagača, to je u neku ruku optimalan broj koji zadržavamo i zbog kvalitete i zbog komotnosti izlagača i posjetitelja kojih se očekuje oko 30,000“- kaže Kolić. Održati će se izložba  ličke pramenke, ove godine i izložba ličkog goveda buše. Novost je i natjecanje mladih  uzgajivača, stočara  do 16 godina starosti. Pripremljen je i bogat kulturno-glazbeni program, a Jesen u Lici prilika je za kušanje najboljih rakija, meda i sira proizvedenog u županiji. „Lici ja se divim, kroz pjesmu je veličam jer blagoslov je ona Božji, naroda moga Hrvatskog“- poziva župan Kolić uz slogan koji je od lani postao prepoznatljivi dio ove izložbe. Zamjenik gospićkog gradonačelnika Ivan Biljan ističe da grad ove godine u suorganizaciji sudjeluje sa 80,000 kuna, uloga grada još je i veća jer izložba se održava na glavnom gradskom Trgu Stjepana Radića.

Jesen u Lici održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike i nekoliko ministarstava,a tijekom nje kroz Gospić i Liku proći će i 15-ak veleposlanika koji će tako upoznati potencijale Like. Po izuzetno povoljnim cijenama Hrvatske željeznice organizirale su  vlak „Lika-express“ koji će tijekom dva dana dovoziti goste iz Zagreba.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima