Klub volontera INA-e, Lička ekološka akcija i Pećinski park Grabovača zajedno u ekološko-društvenom događanju za ljepši i čišći okoliš

Objavljeno: 15/09/2017

PERUŠIĆ- Veselo, zanimljivo i poučno bilo je u Pećinskom parku Grabovača u koji su došli INA klub volonteri, ekološki osviješteni volonteri naše naftne kampanje INA,  kako bi se družili, surađivali i razmijenili iskustva s članovima Ličke ekološke akcije LEA i ljudima iz Pećinskog parka Grabovača. Neven Pavao Poklepović, voditelj INA kluba volontera kaže da oni  pokušavaju obići mjesta u Hrvatskoj koja nisu dobro zastupljena u javnosti,a gospićko područje prepoznato je po LEA-i, Ličkoj ekološkoj akciji, s kojom je INA klub volontera prije dvije godine u sklopu projekta Zeleni pojas imao dobru suradnju na projektu revitalizacije Park šume Jasikovac. “Uz savjet i sugestiju LEA-e danas smo s pedesetak volontera bili u špilji Samograd, odnosno u Pećinskom parku Grabovača. Osim što smo obišli špilju, čistili smo i okoliš. Najveći uspjeh ove akcije je druženje, očuvanje i širenje svijesti o zaštiti okoliša. Osim toga vidjeli smo da je Pećinski park Grabovača jedno od mjesta koje traži i veću pažnju i popularnost, jer svatko bi trebao doći u Grabovaču. INA dosta ulaže u zaštitu okoliša. Osim što to činimo s najčišćim i najkvalitetnijim načinima vađenja nafte i proizvodnje, to činimo i sa natječajima poput Zelenog pojasa, kako bi sa sredstvima koja im INA daruje lokalne udruge provele svoje ekološke projekte“- kaže Neven Pavao Poklepović.

INA-ini volonteri bili su primjerice i na Krosu Jasikovac prije dvije godine. Tada je u goste LEA-i došla i INA-ina direktorica Održivog razvoja-Sektor zaštite zdravlja i sigurnosti okoliša koja je svojim dolaskom potvrdila opredjeljenje kompanije za društveno odgovorno djelovanje i brigu za okoliš.

Volonteri iz INA-e upoznali su se s Pećinskim parkom Grabovača, jedinim takvim u zemlji. U njemu se nalazi 9 speleoloških objekata, za posjete je otvorena samo špilja Samograd. Plan je otvoriti još koji objekt, naravno sve u suradnji sa speleolozima. Volonteri iz INA-e upijali su svaku riječ vodiča koji su im opisivali park i samu špilju. Nažalost onaj ekološki dio, čišćenje okoliša pokvarila je dosadna jesenska kiša, ipak i to je odrađeno.  Na sreću kiša je u potpunosti  dopustila “ličke igre” , bacanje kamena s ramena i povlačenje konopa.

Dubravko Čanić iz LEA je u svojevrsnoj ulozi domaćina ekipi iz INA-e zaželio je dobrodošlicu i zahvalio se INA-i na dobroj suradnji do sada. Čini se da bi se ta suradnja mogla nastaviti i dalje jer lička dobrodošlica i društvena odgovornost iz ove moćne korporacije izgledaju kao dobitna kombinacija.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima