KONAČNO: lička janjetina dobila europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla!!!

Objavljeno: 31/10/2018

GOSPIĆ-Nakon ličkog krumpira još jedan naš domaći, izvorni proizvod, lička janjetina, dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Radi se o provedbenoj uredbi Europske komisije koja je obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim zemljama članicama. Oznaka “lička janjetina” podrazumijeva meso janjadi  izvorne pasmine, ličke pramenke. Uzgaja se na zemljopisnom području Like. Ovom odlukom isplatio se višegodišnji trud naših uzgajivača, kao i članova udruge uzgajivača ličke pramenke. Iako je sudionika i zaslužnih puno, ipak izdvajamo predsjednika spomenute udruge dr.vet.Tomislava Rukavinu.

Eto, kao što je za zaštitu ličkog krumpira najzaslužniji “mali čovjek”, Nikola Vidaković, tako je i u ovom pitanju opet najzaslužniji jedan takav “mali čovjek”. Čestitke i Rukavini i svima koji su se trudili da lička janjetina postane zaštićeni europski proizvod. Sada se nadamo da će biti dovoljno proizvođača i dovoljno janjaca kako bi dobili svoje mjesto na tržištu od oko pola milijarde ljudi.

Podsjećamo da smo sredinom svibnja pisali o tome da je ostao tek mali koračić, vrijeme prigovora u trajanju 90 dana. Priča se malo odužila, no na kraju krajeva odluka je tu, lička janjetina još je jedan hrvatski i drugi lički proizvod sa europskom zaštićenom oznakom.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima