Lički škripavac- sinonim Like s europskom zaštitom?

Objavljeno: 04/07/2016

Plan je bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede pokušati zaštititi zemljopisno porijeklo ličkog škripavca, sira koji je kroz povijest  othranio generacije Ličana, a koji bi mogao postati budućnost malih sirara Like

GOSPIĆ- Lički škripavac, autohtoni proizvod i jedan od sinonima Like, čini se da je na dobrom putu da dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. Naime Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je  Natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, a iz Like, u suradnji LAG-a Lika i nekoliko bitnih osoba i udruga, naravno i proizvođača,  ide prijava  za zaštitu Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Temeljem  toga natječaja osigurati će se  potrebna sredstva za izradu specifikacije Ličkog škripavca – najvažnijeg dokumenta u postupku zaštite. Nositelj zaštite Ličkog škripavca biti će Udruga malih sirara Ličko-senjske županije  „Lički škripavac“. U Gospiću je održan i sastanak nakon kojega se moglo čuti da je napravljen značajan korak prema zaštiti ovoga sira  koja će mu, obzirom na tradiciju proizvodnje i prepoznatljivost, dati dodatnu vrijednost.

Entuzijazam okupljenih dodatna je snaga u postizanju zacrtanog cilja, a vjerujemo i u motiviranju novih malih proizvođača sira za registraciju svoje proizvodnje i brendiranju Like kao područja s ponudom iznimno kvalitetne hrane“-poručuju iz LAG-a Lika.

Jedna od bitnih osoba u razvoju  ovoga sira, ali i dulji niz godina razvoju sirarstva u Lici je Samir Kalit sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Iako kaže  da je lički škripavac  autohtoni proizvod što ne treba dokazivati niti jednom Ličaninu, pa ni žitelju Hrvatske, svjestan je da će trebati puno vještine i umješnosti dokazati u Bruxellesu da je ovaj sir autohtoni hrvatski sir. Trebati će dokazati  da je po nečemu drugačiji od sličnih sireva i da je ta specifičnost upravo povezana sa zemljopisnim područjem odakle dolazi. „U tom smislu morati će se iskoristiti sva znanja sirarske struke, samih proizvođača, povjesničara, geografa…, a za pozitivni ishod ne postoji stopostotna garancija. Ali ako se ne pokuša raditi na tome nikakvih rezultata neće niti biti“- jasan je Kalit.

Kako nam je rekao, govoreći o povijesti i tradiciji ličkog škripavca,  radi se o mekom  siru  koji je nastao prije svega kao težnja lokalnog stanovništva da se prehrani, posebno tijekom dugih snježnih zimskih mjeseci kada se zbog vremenskih neprilika nije moglo puno odlaziti sa imanja. Sir je nastao kao rezultat nastojanja da se mlijeko u takvim prilikama što prije i bolje iskoristi. Viškovi sira su se prodavali. „Moje je osobno mišljenje da samo kroz razvoj autohtonog sirarstva na planinskim područjima kao što je Lika moguće je zadržati stočarsko-mljekarsku proizvodnju. Mljekarska znanost ima sve više dokaza da planinsko mlijeko ima posebne odlike vrlo pogodne za preradu u sir. Proizvodnja takvog mlijeka u planinskim regijama je skupa, a velika mljekarska industrija je sve manje zainteresirana za otkup skupog mlijeka sa udaljenih planinskih područja. Stoga je perspektiva stočara sa tih područja korištenje tog mlijeka u proizvodnji lokalnog autohtonog sira koji će tržište prepoznati kao izvorno za to područje i kao takvo rado kupovati“.

Jedno od najvećih ograničenja u sirarskoj proizvodnji je nedostatak znanja. Tako da su održani seminari sigurno pomogli mnogim stočarima da se lakše upuste u preradu mlijeka. Na području Like postoji nekoliko vrlo uspješnih manjih obiteljskih mljekarskih pogona koji svojim radom dokazuju da se ovom proizvodnjom može opstati i stvarati prihod. Samir Kalit smatra da takva gospodarstva trebaju biti putokaz i drugim proizvođačima mlijeka i stručnjacima u kojem pravcu treba ići lokalno mljekarstvo u Lici. Vjerujemo da će lički škripavac krenuti velikim koracima ka dobivanju zaštićene oznake zemljopisnog porijekla,a onda naravno i na tržište ne samo Hrvatske nego i veliko tržište Europske Unije.

 

Milan Tomašević

sir

sir

Možda Vas zanima