Ličko-senjski proračun dio sustava Otvoreni proračun

Objavljeno: 11/01/2017

Zanimljiv tekst redakcija portala Lika-express dobila je od kreatora aplikacije Otvoreni proračun. Koliko stvari mogu biti crne ili bijele govori i činjenica da je Ličko-senjska županija dio sustava koji svoj proračun predstavlja transparentnim i otvorenim, a u isto to vrijeme računovodstvo Ličko-senjske županije, institucija koja je najodgovornija za kreiranje i provedbu proračuna,  pod USKOK-ovom je lupom zbog financijskih makinacija

GOSPIĆ- Nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Dobro znamo da je najvažniji akt kojeg donosi svaka Županija upravo proračun sa svojim prihodima i rashodima. Želim pohvaliti ovaj projekt Otvorenog proračuna, jer je svojevrstan dobitak za građane koji će na jedan transparentan, ali krajnje jednostavan način dobiti sve moguće informacije o samome proračunu“ objasnio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar razloge zbog kojih su se odlučili uključiti u ovaj projekt. Također, uz bolju razumljivost proračunskih podataka župan smatra kako će građani na ovaj način dobiti i najvažniju informaciju, a to je na što se troše njihovi novci. „Trošenje javnoga novca mora biti transparentno, učinkovito, a svjesni smo da je transparentno i odgovorno trošenje javnog novca zaštitni znak modernih i uređenih društava. Dobro je da će svi proračunski korisnici, ali i građani imati mogućnosti pregleda, analize i prezentacije županijskog proračuna. Nadam se da će se upravo građani aktivno uključiti u kreiranje samoga proračuna“ zaključio je.

Zadovoljstvo uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija izrazio je i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. „Vrlo sam zadovoljan da je Požeško-slavonska županija postala jedna od županija koje su završile sve potrebne radnje za završetak  projekta „Otvoreni proračun“. Ovaj projekt omogućit će bolju transparentnost našeg proračuna te će doprinijeti  boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka.“ istaknuo je župan Tomašević i dodao iako je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o poslovanju županije, ovaj će projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca.

Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu. Prepoznala je to i Ličko-senjska županija koja je u istraživanju Instituta ostvarila maksimalnu razinu transparentnosti.

Nastojimo da Županijski proračun oslikava puls i bilo svih građana Ličko-senjske županije, kako  bi svaku razumnu primjedbu i sugestiju ugraditi u Izmjene i dopune proračuna da bi naš proračun bio što otvoreniji i transparentniji prema javnosti.“ objasnio je župan Ličko-senjske županije Milan Kolić. No, unatoč dobrim rezultatima Ličko-senjska županija tu ne misli stati. „Svakodnevno radimo na postizanju još većeg stupnja transparentnosti kako bi na opće zadovoljstvo građana Županije postigli najbolju moguću efikasnost u poslovanju Županije i njenih proračunskih korisnika, te i dalje omogućili građanima da pravovremeno dobiju razumljive informacije o proračunu. Projekt Otvoreni proračun u tome će nam uvelike pomoći.“ zaključio je župan.

Da podsjetimo, ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna.Više o projektu Otvoreni proračun možete pročitati na http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/, a proračunske podatke za petnaest hrvatskih županija pogledajte na http://datasimplified.com/proracun/.

Maja Vratarić/Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima