Marina Miškulin, sirarka iz Smiljana čije proizvode obožavaju i Hrvati i stranci!!!

Objavljeno: 17/08/2018

Kada čovjek ostane bez posla često ima problema sa pronalaženjem novoga, pa čak i pronalaženjem sebe. No kada je ostala bez posla u jednoj moćnoj nacionalnoj kompaniji, Marina Miškulin odredila je da će njezin kruh dolaziti iz poljoprivrede. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u  Smiljanu bavi se preradom mlijeka. U pet godina intenzivne proizvodnje njezini sir, basa i skuta postali su poznati ne samo domaćim ljudima već i turistima koji dolaze u Liku. 

SMILJAN- Marinu i njenog supruga, u rano, za njih uobičajeno radno jutro,  zatičemo u staji, taman je počela musti svoje dvije krave, Lisu i Medenu. Govori nam da je Medena “razmaženica” obje su krave pred telenje pa daju znatno manje mlijeka nego inače. Nema dovoljno mlijeka za obradu i potrebe tržišta.  No, kupuje od susjeda, suseljana. Snalazi se, sve kako bi zadovoljila potrebe svojih stalnih kupaca,ali i prolaznika koji su na neki način došli do nje. Govori nam da je sve više turista koji dođu na vrata i kupuju proizvode. Sve što proda i proda tako, na kućnom pragu. Pitamo je može li se živjeti od toga. Ona odgovara:  „Da se živjeti od ovoga posla.Može se, može”.  Marina  proizvodi sir, ili bolje rečeno prerađuje mlijeko već dulji niz godina, a ovako ozbiljno i “masovno” od 2013.godine.   Na OPG- u Miškulin živi i (radi) šestero ljudi. Suprug  je u vojnoj mirovini, iako ne baš dobrog zdravstvenog stanja uspijeva pomoći Marini. Imaju dvoje djece, na imanju su i suprugovi roditelji.

Pitamo je kako je sa zemljom, poljoprivrednim površinama. Odgovara nam „dobro je, nije loše,ali da je više zemlje, bilo bi još i bolje“. Marina osim sira  prodaje i skutu i basu. Basa je tradicionalni, stari  lički proizvod i kupuju ga Ličani. Skuta je Ličanima još uvijek nepoznanica. No, Marina se “igra s njom”, radi,ali i preporučuje kupcima,  slatke kombinacije, odnosno med, orahe i bademe. U  pikantnoj kombinaciji doda bučino ili maslinovo ulje i čili papriku. Prodaje i sirutku, kaže dobra je za skidanje masnoće u krvi.

Teško je u Lici živjeti od poljoprivrede. Ipak, ovi ponosni ljudi hvale one koji im pomažu, grad Gospić, LAG Lika i ekipu iz Perušića koja piše projekte.

Želja nam je držati 5,6 krava. Imamo mogućnost za to. Ja funkcioniram na bazi rada i nije mi problem raditi. “- kaže Marina. Lijepo je čuti zadovoljne ljude koji bez obzira na to što su svakodnevno vezani uz poljoprivredu, imaju i stado ovaca, uživaju u tome. Ne smeta im ni rad, ni znoj, naravno ni “prljavština” koju selo i rad na njemu nose sa sobom. Sretni su i uživaju u tome. Raduje ih sve veći broj turista koji dolaze, ili prolaze kroz Liku i onda na njihovom kućnom pragu kupuju  proizvode.

Nekoga od Miškulina uvijek ćete naći na adresi Smiljan 15/10 kako bi kupili neki proizvod. Ipak je sigurnija opcija nazvati na broj 0989922044 i naručiti sir, basu ili skutu, jer potražnja je velika pa nije sigurno da će nešto od toga i biti u “frižideru”, spremno za prodaju.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima