Ministar Butković i župan Milinović u Gospiću razgovarali o stotinama milijuna kuna ulaganja u cestovnu i željezničku infrastrukturu

Objavljeno: 16/10/2017

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas u Gospiću sa županom Darkom Milinovićem. Njih dvojica održali su sastanak na kojemu su govorili o prometnim projektima na području županije. Na sastanku su bili i predsjednici Uprava HŽ Infrastrukture i Hrvatskih cesta, te Butkovićevi pomoćnici Siniša Orlić i Alen Gospočić. Po završetku sastanka medijima su dali izjave u kojima su se “razbacivali” milijunima kuna, što o projektima koji će se raditi vrlo brzo,a što o projektima koji su još uvijek daleka budućnost, pesimisti bi rekli da su ti projekti utopija

 

GOSPIĆ- Najprije je izjavu dao župan Darko Milinović koji smatra da je odnos kakav ima Butkovićevo ministarstvo s Ličko-senjskom županijom ogledni primjer suradnje kakvu ministarstvo treba imati s regionalnim ili lokalnim jedinicama. “Ako govorimo o četverogodišnjem periodu investicija ministarstva prometa, mora i infrastrukture radi se o razini 300,400 milijuna kuna. Ako govorimo o idućoj godini samo s razine Hrvatskih cesta, dakle za održavanje i izgradnju cestovne infrastrukture predviđeno je oko 60 milijuna kuna,a sa razine Hrvatskih željeznica predviđeno je investiranje oko 52 milijuna kuna“- kaže župan Milinović govoreći o ulaganjima koja bi se u cestovnu i željezničku infrastrukturu trebala dogoditi 2018.godine. Kada je u pitanju ulaganje HŽ infrastrukture ono se odnosi na obnovu kolodvora, pruge, usjeka.  Milinović ističe da se razgovaralo  i o financiranju Županijske uprave za ceste koja je, kaže on, za vrijeme SDP-ove vlade izgubila oko  60% prihoda. Odnosno, kako on objašnjava u odnosu na prije tri godine ŽUC je izgubila gotovo 16 milijuna kuna. “A što to znači za održavanje ličke cestovne infrastrukture mislim da nije potrebno naglašavati“- ističe Milinović koji ističe nadu da će ŽUC u sljedećoj godini imati više sredstava što je posebno važno za općine i gradove jer veći dio problema vezan je za nerazvrstane ceste kojima upravljaju lokalne jedinice. Ministar Butković dodao je da se sve Županijske uprave za ceste teško financiraju s obzirom na prihode. Posebno je to vidljivo upravo kod nas uz ogromnu površinu koju pokriva,ali uz nedostatna sredstva. Suradnja Hrvatskih cesta i Ličko-senjskog ŽUC-a bila je do sada dobra, u prema modelu koji bi se trebao definirati u proračunu za sljedeću godinu ŽUC-ovi kojima je potrebnije podijeliti će se 250 milijuna kuna.

Ministar Oleg Butković kaže da mnogi zaboravljaju da je Ličko-senjska županija okrenuta moru. Podsjeća da je u kolovozu u Senju potpisan ugovor o obnovi luke vrijedan oko 2 milijuna kuna. Ti radovi trebali bi započeti ovih dana. Sljedeći tjedan ministar Butković ponovno će biti u našoj županiji, u Karlobagu će potpisati sporazum o financiranju luke u Karlobagu.  “Razgovarali smo i o nekim velikim projektima. Nezaobilazan projekt je autocesta Križišće-Žuta Lokva. To je taj dio autoceste koji je ostao zajedno sa dionicom  Ploče-Dubrovnik i u ovome razdoblju taj dio nije izgrađen kao dio Jadransko-jonskog  koridora. S obzirom na velika zaduženja  HAC-a nismo u mogućnosti obećati da ćemo riješiti jednu i drugu dionicu u mandatu, ali definitivno napadamo dio tih dionica, pogotovo Senj-Vratnik za koji je postojala građevinska dozvola i dio obilaznice oko Novog Vinodolskog. To je realno i taj dio nastavljamo dalje“- kaže ministar Butković.

Razgovarali su i o još jednom ogromnom projektu, obnovi, rekonstrukciji, modernizaciji i elektrifikaciji Ličke pruge. Prema Butkoviću taj projekt priprema se u HŽ infrastrukturi, skuplji je od milijarde kuna i  treba ga pripremiti za europske fondove. “To je nešto čemu ćemo u budućnosti davati prioritet iz razloga što postoje europska sredstva za željezničke projekte i da to treba iskoristiti“- kaže Butković.

 

Milan Tomašević

 

Možda Vas zanima