Novost u Hrvatskoj:Karlo Starčević potpisao ugovore o stipendiranju devetero studenata koje će financirati od svoje gradonačelničke plaće

Objavljeno: 23/12/2017

GOSPIĆ- I to se konačno dogodilo u hrvatskoj politici. Jedan političar odrekao se svoje ne baš male gradonačelničke plaće i namjenio je nečemu najboljemu što je mogao, stipendiranju studenata. “Ovo nam je izuzetna čast jer znamo da ćete to znati cijeniti. Nikada do danas nisu dodjeljivane stipendije. Ja i moji suradnici koncentrirali smo se na pomoć mladima jer vi ste naša budućnost“- govori između ostaloga gradonačelnik Starčević tijekom potpisivanja ugovora. Podsjetio je da je grad po prvi put socijalno potrebitima isplatio i božićnice iako je proračun bio devastiran. A u sljedećoj godini studenti će imati još veći izbor stipendija, jer uz ove “Karlove” konačno će se dodjeljivati i one gradske iako kao mrtvo slovo na papiru u proračunu stoje već godinama. “Nadamo se da će biti što više vas studenata koji će koristiti stipendije i vratiti se živjeti u svoj grad“- poručuje on. Razgovaramo sa nekoliko studenata. Najveću stipendiju na osnovu raznih kriterija dobio je Mateo Borovac, 1200 kuna. Studira medicinu, kaže ovih novih 1,200 kuna mjesečno  će mu itekako dobro doći. Uspješan je i nagrađivan student, za to je dobio dodatnih 40 bodova i tako dobio i najveću stipendiju. Svakako će biti dobro ako se takav čovjek vrati u naš grad. Ivana Galac dobiva 900 kuna stipendije, studira stomatologiju, kaže “najvažnije mi je završiti fakultet,a onda se vratiti u svoj grad“. Ona ima stipendiju od 900 kuna. I Davor Pezelj će imati stipendiju od 900 kuna, studira građevinu, kaže “vratiti ću se i nadam se da ću imati posao“.

Sada je prosinac, akademska godina počela je prije više od dva mjeseca.Pitamo gradonačelnika od kada važe stipendije i hoće li se isplatiti retrogradno., “Naravno“, odgovara on. “Stipendije važe 10 mjeseci, odnosno cijelu akademsku godinu. Sljedeći tjedan na račune studenata “sjest” će stipendije za listopad, studeni i prosinac“–kaže Starčević. Lijepa će to biti božićnica ovim mladim ljudima. Na kraju pozvao je Starčević i ostale političare da slijede njegov primjer. “Po prvi put u povijesti imamo humanu politiku, a ne politiku pljačke. Došli smo ovdje služiti,a ne vladati. Ponosni smo na to. Neka ovo bude pokazatelj i onima koji imaju velike riječi,a  skučene ruke , neka pomažu drugima,a ne samo pričaju o tome“- kaže između ostaloga gradonačelnik Starčević tijekom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata iz svoje gradonačelničke plaće.

Pogledajte VIDEO, izjave gradonačelnika, zamjenice i studenata

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima