Održana početna konferencija projekta Plavo-zeleni krug

Objavljeno: 16/05/2023

Danas je u Gospiću u Dvorani za sastanke Ličko-senjske županije održana početna konferencija projekta Plavo-zeleni krug (BLUEGREENCIRCLE – Unlocking bio-based circular economy sustainable development potentials in Lika-Senj County). Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Ličko-senjska županija i International Development Norway Association iz Norveške.  Nazočnima su se na konferenciji obratili Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije; Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast; te putem Zooma Katarzyna Anna Kazimierczuk, voditeljica projekata za srednju i istočnu Europu, International Development Norway Association, i Mara Miljak predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Uprava za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, Sektor za EU programe i međunarodne financijske mehanizme.

Župan Petry izrazio je zadovoljstvo što je Ličko-senjska županija partner na ovome projektu koji će imati veliki značaj za gospodarstvenike na njezinu području. Rukavina Cipetić naglasila je da ovim projektom Ličko-senjska županija postaje prva županija koja uspostavlja institucionalnu infrastrkturu za plavo-zeleno, odnosno kružno gospodarstvo. U ime norveškog partnera govorila je gđa Kazimierczuk koja je istaknula da je IDNA ponosna na započetu suradnju u sklopu projekta Plavo-zeleni krug, da će poticati komunikaciju i suradnju između Hrvatske i Norveške te da se nadaju da će pomoću dionika iz područja biogospodarstva stvoriti prilike za uspješnu suradnju i učenje. International Development Norway Association istraživački je centar koji provodi brojne projekte u području kružne ekonomije, zelene energije, poduzetništva, obrazovanja, društvene inkluzije, inovacija i sl. IDNA stručnjaci iz različitih područja doprinose razvoju inovativnih i održivih lokalnih ekonomija diljem svijeta. Plavo zeleni krug bilateralna je inicijativa financirana u okviru Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je 85.153,98 EUR, a provodi se od ožujka 2023. do ožujka 2024. godine. Projekt doprinosi povećanju kapaciteta lokalnih dionika i zajednice u Ličko-senjskoj županiji za održivi razvoj kroz principe cirkularne ekonomije.

Ciljna skupina projekta su: javni službenici, privatni sektor, akademski sektor, civilni sektor, mladi i žene, a provodit će se kroz sljedeće aktivnosti: izrada zrada baze dionika iz četiriju sektora s podučja Ličko-senjske županije koji djeluju u području kružne bioekonomije; radionice jačanja kapaciteta predstavnika jedinica lokalne i regionalne uprave, javnih institucija, privatnog i civilnog sektora u području kružne bioekonomije; uspostavljanje županijske radne skupine za područje kružne bioekonomije; studijski posjet Norveškoj; posjet norveških partnera Hrvatskoj i organizacija 2 BLUEGREEN kampa za mlade i žene na temu kružne bioekonomije.

GTF -Inicijativa za održivi rast

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima