Permakulturni ogledni vrt niče i u Gospiću

Objavljeno: 07/06/2016

PERMAKULTURNI OGLEDNI VRT NIČE I U GOSPIĆU

Projekt „Urbani vrt-vrtlariti je lako,nauči kako provode udruge ZIR i Pčelice uz pomoć LAG-a, u njega se mogu uključiti svi građani, a ono što je posebno bitno jest činjenica da će izradom elemenata ovaj vrt biti i odlično mjesto za djecu s poteškoćama u razvoju koja do sada u Gospiću nisu imali ovakve uvjete

GOSPIĆ-Započeli su vrtlarski radovi na parceli od 120 četvornih metara na prostoru između Kulturno informativnog centra i osnovne škole dr.Jure Turić što ujedno predstavlja i realizaciju projekta „Urbani vrt-vrtlariti je lako, nauči kako“. Ova do sada zapuštena, neuredna parcela bit će uređena u ogledni primjer urbanog permakulturnog vrta. Nositelj projekta je udruga  „ZIR“ iz Kruškovca, provodi ga zajedno s udrugom „ Pčelice“ iz Gospića,  projekt je osmislila Lokalna akcijska grupa LAG, a prihvaćen je i financiran od splitske zaklade Kajo Dadić. U ovom urbanom permakulturnom oglednom vrtu nizom primjera pokazat će se kako na jednostavan i ekonomičan način na malim površinama uzgojiti organsko povrće i stvoriti prirodnu oazu. Tako će se moći vidjeti, naravno i naučiti sve o uzgoju na balkonima, visokim i toplim gredicama, kompostištu , glistarniku, a bit će tu  i hranilice za ptice, te novost na našem području hotel za kukce.

Uredit će se i začinska spirala, te labirint. Imitacijom balkonskog prostora gradskog stana prikazat će se modeli izvedbe vertikalnog vrta uz mjesto za odmor, dok će se na zelenim površinama prikazati mogućnosti kako male površine kultivirati u funkcionalan i intenzivan  energetski djelotvoran sustav koji obitelj može opskrbljivati hranom. A vrtni elementi na tih svega 120 četvornih metara bit će postavljeni tako da će predstavljati i poligon za terapiju senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju i upravo zato je bitna i uključenost Pčelica, odnosno Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju u cijeli ovaj projekt.

Želja nositelja projekta je uključiti i širu zajednicu u njega. Prva akcija nažalost nije odazvala interes kod građana, na budućem vrtu zatekli smo tek nekoliko predstavnika LAG-a,ZIR-a i Pčelica, no kažu nam ovi vrijedni ljudi da ih to ne brine jer tu prvu akciju iskoristili su za postavljanje prirodne „međe“ samoga vrta sadnjom aronije i ribiza. Prava akcija najavljena je za subotu i nedjelju 18.i 19.lipnja kada su pozvani svi građani zainteresirani za permakulturu kao vid poljoprivrede koji je i u Hrvatskoj u posljednje vrijeme postao sve zanimljiviji i popularniji. Dolaskom u vrt možete ponijeti i neke svoje sadnice ili presadnice, kasnije dolaziti u vrt i uživati u njegovim bojama i  mirisima,a onda kasnije i u plodovima jer sve što se u ovom vrtu proizvede biti će na raspolaganju svima. Nadamo se da će se građani intenzivno uključiti u sadnju i uređenje permakulturnog oglednog vrta kod KIC-a u Gospiću,a oni koji neće da ga neće niti devastirati.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima