Perušićki gigant u problemima?

Objavljeno: 11/11/2016

Hrvatskim šumama Viševica duguje 11 milijuna kuna, Hrvatske šume od početka veljače ne isporučuju im građu. U Perušiću neslužbeno doznajemo da je bez posla ostalo 25 ljudi, službene informacije očekujemo uskoro.

PERUŠIĆ- Viševica komp.,  pilana, odnosno drvna industrija u Perušiću  ovih dana otpustila je veći broj radnika. Neslužbeno u Perušiću doznajemo da je s početkom studenoga  bez posla ostalo oko 25 radnika kojima nisu produženi ugovori o radu na određeno vrijeme. Bolji dani se ne vide jer, navodno,  nema sirovine. I prije toga, krajem listopada,  potražili smo  službeni odgovor u zagrebačkom sjedištu tvrtke, jer smo i tada dobili neslužbene informacije da bi moglo biti otkaza i da nema sirovine, tada nam je rečeno da će se vlasnik Viševice javiti, no nije bilo tako. I ovih dana smo učinili isto i čekamo odgovor od gospodina  Žuže koji bi trebao stići uskoro. Dakle tada ćemo imati prave službene informacije o tome što se dešava s ovim poduzećem koje je godinama prednjačilo u proizvodnji željezničkih pragova, kasnije i peleta, ali i ostale drvne građe, i bilo uspješno. Ono što smo službeno doznali dolazi nam iz Hrvatskih šuma. Upitali smo ih koliki je dug Viševice prema njima i kakav je trenutni odnos ovoga javnog poduzeća i privatne tvrtke.  Ovo je odgovor iz Hrvatskih šuma:“Dug društva Viševica komp d.o.o. prema HŠ d.o.o. iznosi cca 11 mil kn.  HŠ su naplatile bankovnu garanciju u iznosu od 5 milijuna kuna, a predstečajni postupak društva Viševica komp je u tijeku i mi očekujemo da ćemo naplatiti svoje cjelokupno potraživanje.Isporuka drva Viševici komp obustavljena je 02. 02. 2016., a do tog vremena isporučeno je 3.591 m3 trupaca i 2.705 m3 prostornog drva (od ukupnih ugovorenih količina 43.506 m3 za trupce i 14.548 m3 za prostorno drvo), a sve prema pravilima i Odluci o osiguranjima plaćanja“.

Dakle od početka veljače Viševica od Hrvatskih šuma ne dobiva građu, u tijeku je predstečajni postupak u tom poduzeću. Nadamo se da će sve proći na najbolji mogući način i da će ovo poduzeće u Perušiću opstati. Za malu općinu kakva je Perušić veliki je šok kada 25 ljudi ostane bez posla, zamislite kakav bi bio kada bi se to dogodilo sa njih više desetaka koliko ih trenutno tamo radi. Točnije i službene odgovore dobiti ćemo, nadamo se, od vlasnika Viševice koji bi  portalu  lika-express trebali doći  uskoro.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima