Repovi Dalmatine stižu na naplatu???

Objavljeno: 25/10/2016

GOSPIĆ- Nedavna informacija o tome kako će pojedine ličke lokalne jedinice morati vratiti ogromna sredstva Hrvatskim autocestama koje su one uplatile za komunalni doprinos, potresla je ličku javnost. Ukoliko se to ostvari neke će lokalne jedinice HAC-u morati vratiti iznos znatno veći nego što je primjerice njihov godišnji budžet. Tri se lokalne jedinice u tom kontekstu spominju kao one koje će najviše „nadrljati“ takvim razvojem stvari, Lovinac, Gospić i Perušić. Vođeni tom informacijom,ali uskraćeni i za lokalne informacije jer teško je, pa zakonski i opasno s lokalne razine tumačiti „velike“ procese koji su još u sudskom postupku odgovor smo potražili u HAC-u. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U razdoblju od 2009. do 2011. godine od Hrvatskih autocesta d.o.o. na ime komunalnog doprinosa prisilno je naplaćeno ukupno 25.858.320,77 kn i to unatoč upozorenjima da se time Hrvatskim autocestama d.o.o. nanosi teška imovinska šteta jer se radilo o naplati milijunskih iznosa koje Hrvatske autoceste d.o.o. nisu planirale kao trošak u vrijeme provedbe prisilne naplate od strane jedinica lokalne samouprave. Naplata je pokrenuta od strane Općine Lovinac, Grada Gospića i Općine Perušić. Zbog prisilne naplate koja je provedena na temelju rješenja o komunalnim doprinosima koja su pravomoćno oglašena ništavima, Hrvatske autoceste d.o.o. su pokrenule postupke protiv navedenih jedinica lokalne samouprave radi povrata stečenog bez osnove i to u visini iznosa koji su prisilno naplaćeni. Budući da Hrvatske autoceste d.o.o. ta rješenja smatraju nezakonitima, osporavaju ih koristeći pravne lijekove u skladu s pozitivnim propisima. Kako postupci još uvijek nisu pravomoćno završeni, a jedinice lokalne samouprave odbijaju mirnim putem izvršiti povrat neosnovano naplaćenih sredstava, Hrvatske autoceste d.o.o. do sada nisu naplatile ovrhom ustegnuta sredstva, a u slučaju uspjeha Hrvatskih autocesta d.o.o. jedinice lokalne samouprave bit će pravovremeno obaviještene o postojanju njihove pravomoćne obveze na povrat sredstava koja su naplatili od Hrvatskih autocesta d.o.o..

Eto, sukladno hrvatskoj sudskoj praksi, vrijeme je čekati donošenje pravomoćnih odluka,a onda će se ili očepiti ili neće po lokalnim proračunima. Gradnja ove važne prometnice nekima je donijela veliko bogatstvo. U sprezi s lokalnom ili nekom „višom“ politikom, brojne su kamiondžije i vlasnici kamenoloma, kao i razne druge mutikaše ostvarili velike dobiti i strašna bogatstva. Eto, sada ćemo svi mi zajedno iz ionako siromašnih i skromnih proračuna morati vraćati novac zato što je možda netko nešto, namjerno ili slučajno, krivo protumačio. Nadamo se da nećemo.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima