Skoro 90 milijuna kuna za razminiranje Like

Objavljeno: 10/09/2016

I više od 20 godina nakon završetka domovinskog rata miniranost prostora predstavlja veliki sigurnosni,ali i gospodarski projekt. Novim projektom razminiranja u našoj županiji očistiti će se značajne površine pod minama. Svakako je lijepo da se tijekom potpisivanja ugovora  župan Milan Kolić zahvalio i onima možda i najvažnijima koji su u neku ruku još uvijek u domovinskom ratu, djelatnicima na razminiranju koji odgovorno rade posao za koji i nisu posebno dobro plaćeni.

GOSPIĆ- Ličko-senjski župan Milan Kolić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec potpisali su Ugovor o razminiranju poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji u drugoj fazi projekta. Ugovore su potpisali i predstavnici pet tvrtki koje se bave razminiranjem,a koje će u posao ući nakon odobravanja sredstava . Projekt se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na kojega su županija i Hrvatski centar za razminiranje aplicirali svoje projekte. Kolić podsjeća da se Ličko-senjska županija u svibnju ove godine kandidirala na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Županije. „Odluku o prihvatljivosti našeg zahtjeva za financiranjem od strane Agencije dobili smo u srpnju 2016. godine. Riječ je o drugoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta kojom će od minske zagađenosti biti oslobođeno ukupno 11,3 km2 površine. Vrijednost ovog projekta je preko 89,1 mil. kuna, a Županija je provela otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za predmet nabave Usluga razminiranja minski sumnjivih površina prema idejnim projektima Hrvatskog centra za razminiranje za ukupno 6 grupa poljoprivrednog zemljišta“- kaže Kolić i ističe da se radi o zemljištima između naselja Lički Ribnik i Ornice, o zemljištima u naseljima Agbabe i Čanak, poljoprivrednim površinama  na području Tromeđe i Bliznice te u naselju Jurkovići,površinama  u naseljima Barlete i Bilaj,  Donji Vaganac,  Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun,

Ličko-senjska županija još uvijek je među županijama s najvećom zagađenosti minama. Tako je minski sumnjivog prostora čak  140,4 km2, najviše na području Grada Gospića (50 km2). „Svima nam je cilj da ova Županija bude kroz skoro vrijeme bez minske opasnost, a ovo najnovije razminiranje  dovesti će  do poboljšanja općih uvjeta za život ljudi, te gospodarskih i socijalnih prilika uz otvaranje novih mogućnosti razvoja ruralnih područja, odnosno stavljanjem novo očišćenog poljoprivrednog zemljišta u funkciju poljoprivredne proizvodnje“- smatra Kolić.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec ističe da su mine i sigurnosni,ali i gospodarski ekološki problem u 9 hrvatskih županija. „Da je država minski problem kao nacionalni problem prepoznala još 90-ih godina i primjerice oslobodila županiju na 18 četvornih kilometara na poljoprivrednom zemljištu, pa ako to pretvorimo u proizvodnju ličkog krumpira s prinosom od 20-ak tona po hektaru , pa uz kontekst 18 četvornih kilometara tijekom 20-ak godina dolazi se do brojke od dvije milijarde izgubljenog prihoda za županiju“- računa Jakopec koji smatra da se minskom problemu država nije kvalitetno posvetila. „Svako odugovlačenje i sigurnosno,ali i gospodarski nanosi nam veliku štetu“.- kaže on i ističe da onaj raniji rok o potpunoj razminiranosti Hrvatske do 2018.godine nije realan jer u početku se gubilo vrijeme.  Na naš upit, uz ovu Jakopecovu računicu,  koja je budućnost  poljoprivrednog zemljišta koje će biti razminirano u sklopu ovoga projekta, župan Kolić kaže da se radi o državnom zemljištu u omjeru od čak 90%. Kroz prostorne planove i strategiju razvoja donose se i planovi za zemljište pri čemu je važno reći da se radi i o šumama,te o pašnjacima pa će se u suradnji s Agencijom za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i državom suvislo dogovarati budućnost tog vrijednog zemljišta. Za sada ga je bitno razminirati,a onda, uvažavajući i činjenicu da se radi o iznimno zdravom prostoru koji nikakvim sredstvima nije tretiran godinama maksimalno ga iskoristiti za proizvodnju ekoloških, brendiranih ličkih proizvoda.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima