Turizam i poljoprivreda spašavaju Bužim od demografske propasti?

Objavljeno: 28/10/2017

BUŽIM- Predivan  dan pokazuje svu raskoš i ljepotu ličke jeseni. Šarenilo boja u Bužimu na sve strane. Prije nešto manje od dva tjedna, točnije 15.listopada bili smo u Bužimu na obilježavanju suzaštitnice sela, Svete Terezije Avilske. Skupili se brojni Bužimci sa svih strana, pisali smo o tome kako je bilo ugodno vidjeti da je selo zaživjelo. No ono što nas zanima jest, jeli Bužim živ samo oko nekih blagdana ili bi ta slika mogla biti i malo češća. Naravno i ovo selo  ima sudbinu svih ličkih sela, kroz povijest i do današnjih dana,selo je pustilo. S našim domaćinom, povratnikom u Bužim Milanom Ćaćićem i gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem obilazimo nekoliko obitelji. Ćaćić se u Bužim iz metropole vratio s jasnom idejom, vrednovati ove ljepote, oživjeti selo, pokrenuti u njemu turističku priču. On je trenutno jedan od onih koji tu svoju turističku priču nastoji pokrenuti. Neki su otišli korak dalje pa već iznajmljuju svoje objekte, doznajemo da se radi o 4 obitelji:Ivice Devčića, Vlade Uzelca, Gorana Tomljenovića i Zorana Popovića.  Nekima je turizam u planu, odnosno ili su im objekti pri kraju i spremaju se za pokretanje turizma ili će uskoro krenuti u uređenje kuća. Ćaćić nam govori da se trenutno u Bužimu gradi ili je već gotovo 7 novih kuća, adaptira se njih 10. 

Bužim ima stvarno što pokazati, osim već ranije spomenute ljepote prirode. Ivica Devčić koji se bavi i turizmom pokazuje nam svoje srne, njih više od 20. Uistinu predivna slika. Nešto kasnije odlazimo do obitelji Prpić koji imaju farmu konja. Zatičemo tamo tri generacije ove obitelji, čini se ima budućnosti za Bužim. Obitelj Ćaćić proizvodi sir, Zora je osvajala nagrade za svoje sireve, primjerice na domaćoj manifestaciji “Jesen u Lici”- Naravno, nije sve idilično. Do zaseoka gdje živi Grga Blažević, koji nam s ponosom pokazuje ratna priznanja i pohvalnice  ne može se automobilom. Mjesto je to gdje su tijekom jakih kiša česte poplave. Sada je napravljen propust, no treba nasuti put. Puno je takvih situacija, a posebno ljude brinu rupe po putevima. Tako je i kod Uzelaca, Marka i Jure koji nam pokazuju svoju kuću, bunar, divlju svinju u gateru. Zanimljivo je, gotovo svi od Bužimaca koje smo susreli  kažu ovo je prvi put da nas ovako obilazi neki od gradonačelnika, da mu možemo direktno mi sami reći koje probleme imamo.

A kada već spominjemo vodu i izvore, portal Lika-express još je u ljeto prošle godine pisao o pomalo bizarnoj situaciji. Naime 15-ak kućanstava iz sela sa 20-ak izvora koje vodom opskrbljuje i Gospić nema vode!!! Od tada se ništa nije promijenilo. No, čini se da hoće. Naime u Bužimu susrećemo ekipu jedne riječke televizijske kuće koja, baš kao i mi, radi priču o Bužimu, o turizmu u Bužimu,ali i o problemima s vodoopskrbom. I mi i oni pitamo gradonačelnika Starčevića hoće li konačno biti promjena. On odgovara:”mi smo u ova 4 mjeseca već izradili projekt za vodovod u Bužimu, iako ima već 35 godina da je voda “otišla” za Gospić, no o ljudima bez vode nitko nije vodio računa. Međutim, najkasnije u proljeće će ostatak Bužima dobiti tekuću vodu i vodovod. To ćemo imati u proračunu za 2018.godinu, jer nažalost u ovogodišnji to nismo uspjeli svrstati. Jamčim da će do sredine sljedeće godine, prije ljetnih suša, svi Bužimci imati tekuću vodu“. Eto, vjerujemo da su to odlične vijesti za obitelji koje još nemaju tekuću vodu u svojim kućama,a znamo da im je to nužno, i zbog njih samih,ali i zbog turističke priče koju i neki od njih žele pokrenuti. Ima nade za Bužim, to se da naslutiti iz svega viđenoga. Ljudi su se pokrenuli, rade i grade, a možda će se s vremenom u promociju ovih predivnih ličkih krajeva, ne samo Bužima uključiti i turistički djelatnici kako bi sve to bilo lakše.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima