U Korenici održana Javna tribina „Iskustvo i izazovi u radu sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji“

Objavljeno: 13/10/2023

KORENICA- U organizaciji Ličko-senjske županije danas je u vijećnici Općine Plitvička Jezera u Korenici održana Javna tribina na temu „Iskustvo i izazovi u radu sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji“ koja se održava u okviru provođenja projekta Donesimo osmijeh, UP.02.2.2.11.0006, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.Sve nazočne ispred Ličko-senjske županije pozdravila je Valentina Zdunić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo, sport i kulturu koja je istaknula da je Javna tribina organizirana u svrhu podizanja svijesti javnosti i osvještavanja javnosti o problematici nasilja u obitelji što je jedan od ciljeva projekta. Glavi cilj projekta je uspostava skloništa, koje je u okviru provedbe projekta uspostavljeno, zaposleni su djelatnici, a do sada je u sklonište pružilo uslugu smještaja za 13 korisnika.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći… UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost, ako ne zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti, onda zbog sjećanja na tri žene čiji je život nasilno prekinut 22. rujna 1999. godine, istaknula je Valentina Zdunić.

Predavanje na Javnoj tribini održala je predstavnica Ženske grupe Karlovac „Korak“ Dragnina Mandić – Jakšić. Nazočne je upoznala s radom udruge te je predstavila model rada skloništa u Karlovcu, načine rada sa korisnicima, uslugama koje sklonište pruža (od smještaja do pravnog i psihološkog savjetovanja). Prenesla je pozitivnu praksu uključivanja volontera kroz pružanje pomoći djeci u učenju, a kao poseban izazov u posljednje vrijeme u radu udruge istaknula je rad i sa počiniteljima nasilja. Prosječno vrijeme boravka u skloništu je tri mjeseca, a udruga provodi i tzv. follow up, tj. praćenje korisnika nakon izlaska iz skloništa.Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, a partneri na projektu su Udruga žena NIT Korenica te Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Gospić i Područni ured Senj.Ukupna vrijednost projekta, kao i iznos bespovratnih sredstava, iznosi 835.595,91 € (6.295.797,35 kn) te su sredstva osigurana od strane Europske Unije iz Europskog socijalnog  fonda u iznosu od (85%) u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).Savjetodavnu pomoć u provedbi projekta pruža Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije-LIRA u sklopu projekta „PriLIKA za razvoj“ KK.10.1.3.03.0020.

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima