U Perušiću uskoro o iznimnoj vrijednosti krša

Objavljeno: 09/02/2017

Veliki dio Hrvatske krško je područje. U svakom pogledu radi se o iznimnom potencijalu koji nije iskorišten. O svim tim aspektima krša biti će govora na velikom međunarodnom znanstveno-stručnom skupu koji će okupiti 150 znanstvenika iz Hrvatske i tri susjedne zemlje. Domaćin skupa koji će se u Perušiću održati 18.i 19.veljače je Javna ustanova Pećinski park Grabovača

PERUŠIĆ- Pećinski park Grabovača domaćin je iznimno velikog, međunarodnog, znanstveno-stručnog skupa “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“. Skup će okupiti 150 sudionika, stručnjaka u sektoru zaštite prirode, zatim turističkih djelatnika, znanstvenika i speleologa iz 50-ak ustanova i organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Skup je posvećen problematici georaznolikosti, geobaštine i geoturizma. Georaznikost obuhvaća geološke, geomorfološke i pedološke procese i oblike na kopnu, u kopnenim vodama i u moru. To su minerali,fosili, stijene, sedimenti, reljefni oblici ili cijeli krajobrazi. Bez učinkovite zaštite i održivog korištenja georaznolikosti nije moguće učinkovito štiti bioraznolikost. Geobaština predstavlja dio georaznolikosti koji ima veliku znanstvenu, estetsku, edukativnu, rekreacijsku i turističku vrijednost na temelju koje se štiti zakonima i uredbama. Geoturizam obuhvaća turističke aktivnosti na lokalitetima geobaštine u prirodnim područjima, kulturnim, edukativnim ili znanstvenim institucijama. Aktivnosti povezuju odmor, rekreaciju, hobije i edukaciju i mogu biti značajan element obogaćivanja turističke ponude.

Krš, koji prekriva značajan dio teritorija Hrvatske,  odlikuje jedinstvena georaznolikost, odnosno raznovrsnost pojava koje su lakše ili teže dostupne čovjeku.Premda se dio krša nalazi unutar već zaštićenih područja njegova vrijednost uglavnom nije prepoznata u punoj mjeri i nije uvijek na odgovarajući način predstavljena javnosti kroz edukativne i turističke djelatnosti. Cilj ovoga skupa u Perušiću jest ukazati na vrijednosti i značenje georaznolikosti i geobaštine s posebnim naglaskom na krška područja. Kroz primjere iz prakse predstavit će se lokacije na kojima je geobaština na odgovarajući način evidentirana, vrednovana, zaštićena i interpretirana,ali i lokacije na kojima je potrebno raditi na tome. Poseban će se naglasak staviti na speleološke objekte kao nedovoljno istražene, jednostrano vrednovane i često ugrožene lokalitete u kršu.

Organizatori ovog perušićkog skupa su Geografski odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Javna ustanova Zeleni prst Zagrebačke županije, Speleološki klub Samobor, Speleološko društvo Velebit i naravno domaćin skupa, Javna ustanova Pećinski park Grabovača. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, Institut za turizam, Hrvatsko geomorfološko društvo, te Komisija za krš Međunarodne geografske unije.

Skup će se održati u subotu i nedjelju, 18.i 19.veljače u Osnovnoj školi u Perušiću.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima