Uskoro naplata parkinga

Objavljeno: 08/07/2016

I u Gospiću će se uskoro uvesti naplata parkirnih mjesta. Cijena nije visoka,a parking se ne naplaćuje cijeli dan. Osim toga, za određene skupine građana postojati će i povlaštene karte. No u oporbi smatraju da je to udar na džepove građana

GOSPIĆ- U  13 ulica i na dva gradska trga Grad Gospić uskoro će uvesti naplatu parkiranja. Osnovni cilj te odluke čini se i nije neka prevelika zarada jer sat parkiranja iznositi će 3 kune uz prvih 15 minuta tolerancije. Parkiralište će se naplaćivati radnim danom od 7 do 16 sati,a subotom od 8 sati do podne. Prvenstveni cilj je postići optimalno reguliranje i organizaciju prometa u mirovanju. Grad Gospić vjerojatno je jedini veliki grad u Hrvatskoj u kojemu nema naplate parkiranja. A zbog te nereguliranosti parkira se svugdje pa i statistika pokazuje da se naplaćuje veliki broj kazni za pogrešno parkiranje. Brojni su vozači koji, sada kada nema naplate parkiranja, slobodno svoja vozila ostavljaju po cijeli dan na jednom mjestu. Odnosno iz svojih domova do radnih mjesta udaljenih nekoliko stotina metara voze se automobilima.

Osim što grad u susret izlazi građanima sa niskom cijenom parkiranja i određenom satnicom određene su i parkirališne karte po posebnim uvjetima. Tako će povlaštene karte imati stanari ulica na području zona na kojima se naplaćuje parkiranje, kao i pravne osobe koje imaju sjedište unutar toga područja. Pravo na povlaštene karte, između ostalih,imati će ratni vojni invalidi Domovinskog rata s prebivalištem na području grada uz uvjet da je vozilo registrirano na njega, osobe s prebivalištem i zaposlenjem u zonama gdje je određena naplata  parkiranja, osobe koje u zakupu imaju poslovni prostor u zonama naplate.

 Iz oporbenih redova dolazi kritika ovakve odluke. Smatra se da je to samo još jedan udar na džepove ionako osiromašenih građana. Ernest Petry iz HNS-a smatra da je grad svojedobno trebao izdvojiti iz proračuna sredstva za kupnju privatnih parcela koje su neko vrijeme bile parkirališta,a koja su sada vraćena privatnim vlasnicima kao primjerice sada ograđeni prostor uz Ulicu Vile Velebita. Veliki je problem i nedavno uvedena regulacija prometa pa je za Anu Šerić Konjikovac iz HSP-a dr. Ante Starčević, inače koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, nezamislivo da je praktički zatvorena jedna od glavnih gradskih ulica. „42 godine živim u Gospiću i nikada nije bilo prometnog kolapsa do uvođenja ove nove regulacije“- kaže Ernest Petry. Marijan Brkljačić iz HSP-a ističe da se iz pojedinih gradskih ulica iz centra grada do jedan kilometar udaljene Opće bolnice treba napraviti skoro 10 kilometara, upravo zbog ovakve regulacije. Gradonačelnik Petar Krmpotić odgovara  da se još uvijek i o toj regulaciji prometa može razgovarati i pojedine stavke se, u dogovoru s policijom, pa tako i uvođenje prometa kroz ulicu ispred ulaza u Policijsku upravu, mogu mijenjati. Osim toga razgovara se i sa trgovačkim centrima i biskupijom o brojnim parkirnim mjestima na njihovom području kako bi regulacija parkiranja bilo što opsežnija i uspješnija.  Dakle naplata parkiranja u Gospiću uvest će se uskoro, a o regulaciji prometa u gradskoj jezgri još se može razgovarati.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima