Andrija Hebrang u Gospiću: “Hrvatska još nije izišla iz komunizma”!!!

Objavljeno: 11/12/2017

U Gospiću je večeras, u organizaciji gradonačelnika Karla Starčevića predstavljena knjiga autora Tihomira Dujmovića “Hrvatske novinarske tragedije 1945.1995.” Knjigu su predstavili autor osobno koji je bio zadovoljan velikim brojem posjetitelja i Andrija Hebrang, političar koji Dujmovića smatra najzabranjivanijim novinarom, samo zato to voli Hrvatsku i istinu o njoj. Hebrang je dugogodišnji visokopozicionirani član HDZ-a ministar zdravstva i socijale, ministar obrane.

GOSPIĆ- Novinar i publicist, čovjek za kojega “ministar u miru” Andrija Hebrang kaže da je najzabranjivaniji hrvatski novinar, Tihomir Dujmović,  predstavio je večeras u Gospiću svoju knjigu o novinarskim tragedijama u Hrvatskoj. Da je tomu tako Hebrangu u prilog ide činjenica da je Dujmović  radio i bio izbacivan u nekoliko najčitanijih dnevnih listova u Hrvatskoj, pa čak i na nacionalnoj Hrvatskoj televiziji. “Tihomir Dujmović ima samo dva problema u svome životu. Jedan je da voli Hrvatsku,a drugi je da voli istinu o Hrvatskoj. To dvoje danas ne ide, pa Tihomir piše samo na jednome portalu i objavljuje knjige“- govori Hebrang. U svome podužem govoru bivši HDZ-ov ministar Andrija Hebrang puno je govorio o novijem progonu hrvatskog novinara i novinarstva, kao i o činjenici da su mediji u službi politike pri čemu su u Hrvatskoj prisutni samo lijevi novinari. “Hrvatsku su preuzela djeca komunizma“- kaže Hebrang i dodaje da je 1990.godine u “njegovom” HDZ-u i to u vrhu bilo jako puno komunizma, mnogi su se iskreno doista borili za Hrvatsku, no bilo je i onih koji su držali figu u džepu. “U prvoj hrvatskoj vladi 1990-e ja sam bio jedini ministar koji nikada nije bio član Saveza komunista. Od samog početka su mnogi komunisti polako se infiltrirali, s figom u džepu, u vrh hrvatske države“- kaže Hebrang i ističe pomalo otužnu činjenicu “Hrvatska još nije izišla iz komunizma“. On smatra da su mediji u rukama pogrešnih ljudi, da su mediji sredtvo za “obrazovanje” odraslih, udžbenici obrazuju mlade,a kurikularnom reformom naše mlade vodi se u neki novi neoliberalni svijet. “Mediji su sredstvo vladanja, naziva ih se četvrtom vlasti, ili sedmom silom“- kaže Hebrang i ističe da su mediji iznimno moćno sredstvo “jer onaj koji ima medije taj dobiva izbore,a ne onaj koji je najbolji, najkvalitetniji ili najjači domoljub nego onaj koji ima medije jer ona stvara sliku o cijeloj situaciji i zato ćete kroz povijest vidjeti najveću zlouporabu medija“- kaže on. Nabrojio je Hebrang nekoliko “zločinaca” svjetske povijesti koji su o medijima svašta rekli. No kada je došao zločinac Tito, on ništa nije rekao, nego je pobio brojne hrvatske novinare 1945. Zanimljivo, izdvojio je Hebrang  i tri imena iz novijeg hrvatskog novinarstva koje smatra ljudima koji ne vole Hrvatsku ,a dobivaju nagrade. Radi se o Zoranu Šprajcu, koji je proglašen najboljim hrvatskim novinarom ove godine, Jeleni Lovrić koja je 1991.godine od novinara JNA Miroslava Lazanskog pozvala da pošalje “svoje” da riješi Hrvatsku i za nagradu je dobila višegodišnje pisanje u vodećim hrvatskim medijima za basnoslovne honorare. Smeta Hebrangu i Ante Tomić, podoficir JNA.

Tihomir Dujmović iznio je tijekom predstavljanja svoje knjige u Gospiću strašne brojke o progonima, zabranjivanjima, tjeranjima i nažalost likvidiranjima hrvatskih novinara od 1945.do 1995.godine. Najteže je bilo naravno nakon drugog svjetskog rata kada je nakon 8.svibnja 1945.krenulo monstruozno likvidiranje novinara u Hrvatskoj od kojega se novinarstvo nije oporavilo niti danas. Nažalost i u novijoj hrvatskoj povijesti ginuli su novinari, čak njih 18 u Domovinskom ratu. Dujmovićeva knjiga svojevrsna je nadopuna knjige novinara Joze Grbelje koji je istražio sve medije i novinare NDH-a. “Napravio je pedantnu analizu novinara i to je jedina knjiga o tragičnoj sudbini novinara u NDH. 1939.godine novinarsku licencu imalo je 352 ljudi.  Do 1945.ubijeno je 40 novinara, dvojicu su ubile ustaše, a 38 komunisti nakon 8.svibnja 1945. 101 novinar dobio je doživotnu zabranu pisanja, 131 je pobjegao u inozemstvo. Od 352 novinara samo njih 27 dobilo je pravo pisanja. To je strašan pogrom koji ni jedna nacija ne može nadoknaditi u razdoblju od 100 do 150 godina.“- kaže Dujmović ističući strašne brojke. Novi progon hrvatskih novinara dogodio se 1971., neki od njih pokušali su se vratiti 1990.-e no bilo im se teško uključiti u novinarstvo nakon tolike stanke.

Predstavljanje ove knjige organizirao je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević koji Dujmovića smatra najvećim kolumnistom u Hrvatskoj. On posebno bitnom smatra još jednu Dujmovićevu knjigu “Hrvatska u raljama djece komunizma“, jer kako kaže Starčević da  je makar svaki drugi Hrvat pročitao knjigu shvatio bi što je lustracija i da Hrvatsku moramo očistiti od onih koji je nisu htjeli, željeli, voljeli ni branili. “Mi kao narod moramo preuzeti samoodgovornost za vođenje Hrvatske. Nitko neće preuzeti naš dio odgovornosti ukoliko mi ne budemo odgovorni. Završiti ćemo u ropotarnici povijesti gdje ćemo biti svoji na tuđem“- kaže Starčević i dodaje da Lika demografski propada.

Knjiga će u utorak 12.prosinca biti predstavljena u Gackom Pučkom otvorenom učilištu u Otočcu u 19 sati.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima