“Borit ću se za Liku”

Objavljeno: 26/07/2016

U susret Danu općine Lovinac razgovarali smo s načelnikom ove općine. Lovinac se razvija polako ali sigurno, usprkos kočnicama i kočničarima. Da je ta borba prepoznata i na nacionalnoj razini svjedoči činjenica da će se načelnik Lovinca Hrvoje Račić na rujanskim parlamentarnim izborima naći na listi Narodne koalicije za ulazak u Sabor. A on skromno ne želi politizirati, kaže „borit ću se za Liku“

LOVINAC-Općina Lovinac 4.kolovoza  obilježiti će svoj dan. U susret tom danu  u Lovincu smo razgovarali s načelnikom ove najjužnije ličke općine. Iako uzrečica kaže što južnije to tužnije,Lovinac ne živi tako. „Uvijek su želje veće od mogućnosti, trebamo stremiti prema velikome da bi mogli napraviti sitne pomake jer ovdje ne ide ništa lako“- govori nam Hrvoje Račić  koji najveći problem Like vidi u tome što je Lika ostala bez ljudi. U tim uvjetima teško je razvijati gospodarstvo,a još kad se pojave kočnice i kočničari koji se trude da se ništa ne razvija ide jako teško. Iako Račić generalno nije zadovoljan  razvojem Lovinca ne može sakriti činjenicu da u ovu općinu dolaze investitori koji upravo u općini vide svoj servis i desnu ruku. „Vremena se mijenjaju. Moramo se okrenuti prema gospodarstvu. Nastojimo privlačiti investitore i dati im pogodnosti i to puno pogodnosti, no Lika je daleko od većih tržišta pa su pomaci mali“-govori Račić. Lovinac je imao  jedan izvrstan projekt, projekt naseljavanja kojim je u ovu općinu došlo tridesetak obitelji. „Danas su ta djeca u školi, a bili smo na rubu izumiranja. S pozitivnom klimom i dobrim pristupom prema ljudima oni  nam se doseljavaju, a ono što je najvažnije mladi ne odlaze“- pomalo ponosno svjedoči nam Račić. Investitorima poručuje da prema njima  ne postoje nikakvi  uvjeti jer oni mogu postavljati uvjete Općini a ne Općina njima. „ Uskoro kreće gradnja jedne pilane, potom sirane i mljekare,a onda i raznih drugih projekata. Investitori su za mene carevi, za mene je onaj tko će otvoriti pet radnih mjesta  veličina“- kaže Račić. Uz Lovinac se već godinama veže jedan veliki turistički projekt, Sveto Brdo. Tom projektu treba i politička volja koju Lovinac, kaže Račić, s razine županije nikada nije imao. „Tu je stalno bio otpor koji nikako ne mogu zamisliti. No o tome neka razmišljaju oni koji stvaraju neshvatljivi otpor. Projekt je živ, i ja sam siguran u njega, bez obzira bio on realiziran za 5,10 ili 15 godina“. U međuvremenu općina Lovinac realizira male turističke projekte, od uređenja 250 kilometara biciklističkih staza, preko uvođenja električnih bicikla, pa do otvaranja zip-line i sanjkališta na Cvituši, svjedoči nam Račić koji je prije godinu dana turizam vidio kao kartu sa 100 praznih polja, do sada je popunjeno 15 polja,a uskoro će biti sva, slikovit je Račić koji  razvoj ličkog turizma vidi u povezanosti Like koje do sada nema. „Na tome bi trebala raditi županija, jer dobar projekt u bilo kojem dijelu Like reflektira se i na neki drugi dio naše županije“- kaže Račić koji kao neshvatljivu situaciju vidi političko zapostavljanje subotnjeg Lika cave trekk-a u Perušiću. „Ne mogu vjerovati da netko to ignorira, no takvu situaciju neutralizirati ćemo akcijom“- ističe Račić.

A posebna lovinačka priča je lički krumpir. „Prije domovinskog rata PPK Velebit u Gospiću je proizveo 78,000 tona krumpira. Danas to izgleda nemoguće. Ipak, mi smo pokrenuli priču o zaštiti i proizvodnji ličkog krumpira“- ističe Račić koji nam je otkrio da je lovinačka tvrtka Agrovelebit prošli tjedan kupila i skladište u Gospiću i nastavlja s težnjom da poljoprivredu postavi na mjesto budućnosti Like. „Po tom pitanju nitko se nije potrudio strateški promišljati o poljoprivredi. Mi smo prije par mjeseci pokušali osnovati Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu, išli smo u Italiju, ponudili projekt, no u županiji opet nismo naišli na razumijevanje“- iskreno Račić govori o tromosti velikog županijskog  aparata.

Račić će, a sada je to već sigurno, biti kandidat HSS-a i Narodne koalicije na parlamentarnim izborima 11.rujna. „Boriti ću se za Liku. U cijelu priču idem jer vidim strašan potencijal Like,a sa pozicije saborskog zastupnika vjerujem da možemo realizirati puno dobrih projekata. Treba izmijeniti cijeli odnos države prema Lici i treba se boriti za to. Do sada saborski zastupnici nisu tražili ništa za Liku,a mi moramo tražiti za Liku i to jasno“- kaže Račić koji vjeruje da se mogu napraviti veliki koraci za ovaj bogati,ali nažalost zaostali dio Hrvatske. „Neću postavljati bilo kakva pitanja, postavljati ću pitanja vezana uz Liku i Dalmaciju, odnosno svih ruralnih prostora Hrvatske koji je na rubu izumiranja, a treba mu vratiti život“.

Lovinac je 1995.bio zgarište, godinama se izgrađivao, zaustavljen je stogodišnji trend odlaska ljudi sa ovog područja, a sutra „vidim Lovinac i Liku s dobrom perspektivom recimo južnoga Tirola u kojemu se intenzivno radi na poljoprivredi,a na tom području boravi puno turista. To je Lovinac, to je  Lika kakvu ja vidim sutra. Zadržimo poznatu ličku ljudskost uz suvremene vrijednosti da osiguramo infrastrukturu ljudima. Život u Lici mora biti zajedništvo, to je bogatstvo u Lici i na tome moramo raditi“- zaključuje Račić.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima