Darko Milinović, jedini saborski zastupnik iz Like

Objavljeno: 12/09/2016

Iza nas su prijevremeni izbori  za Hrvatski Sabor koje je obilježio manji interes glasača nego za izbore održane krajem prošle godine. Sada su pred čelnicima najvećih stranaka pregovori oko konstituiranja Vlade. Nadamo se samo da neće sve završiti kao nakon tih prošlogodišnjih kada su nakon mukotrpnih pregovora HDZ i MOST konstituirali Vladu koja se raspala zbog politiziranja i dovela nas u situaciju da ponovno izlazimo na Sabore i razbacujemo se državnim novcem

GOSPIĆ- Nakon što je obrađeno svih 100% biračkih mjesta, na koja je u devetoj izbornoj jedinici na izbore izišlo 53,79% poznati su i konačni rezultati izbora za tu ogromnu jedinicu koja obuhvaća čak 4 županije. Ukupno je na izbore izišlo 211,629 od ukupnih 393,452 birača. Najviše glasova dobila je lista HDZ-a koja je na izbore izišla samostalno i osvojila 102,765 glasova, odnosno nešto manje od pola ukupnog broja glasova. Narodna koalicija dobila je 49,842 glasa, odnosno 24,06%. Izborni prag prešao je još i MOST nezavisnih lista sa 12,72% osvojenih glasova što znači 26,358 glasova. U mandatima to znači 8 mandata HDZ-a, 4 Narodne koalicije i 2 MOST-a. Od kandidata iz Ličko-senjske županije kojih je bilo nešto više nego na ranijim parlamentarnim izborima najviše glasova, 10,107  dobio je i najeksponiraniji i najpoznatiji lički političar, predsjednik ličko-senjskog HDZ-a  Darko Milinović koji je tako ostvario svoj četvrti ulazak u Sabor. Iz Ličko-senjske županije na HDZ-ovoj listi bio je Marijan Kustić koji je na toj listi osvojio najmanje preferencijalnih glasova, 702. Kustić je u kratkom prošlom sazivu s 11.pozicije na listi uspio ući u Sabor nakon što su neki od kandidata ispred njega ušli u izvršnu vlast. Na ovim izborima bio je postavljen na 12.mjesto na kandidacijskoj listi HDZ-a. Drugo mjesto među ličkim političarima, iza Milinovića,  osvojio je načelnik općine Lovinac, HSS-ov Hrvoje Račić. Ovaj, za ogromnu izbornu jedinicu nepoznati političar kojemu je uteg bila i činjenica da je njegova stranka od ljetos dio Narodne koalicije predvođene SDP-om , osvojio je 1,541 glas i tako ostvario  peti rezultat na toj listi iako je bio postavljen na “daleko” 11.mjesto. Na toj listi bio je i čelnik gospićkog SDP-a Nikola Maras koji je osvojio 692 glasa. Na MOST-ovoj listi bio je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac koji je osvojio 844 glasa. Od stranaka ispod izbornog praga iz Like je bio i kandidat  na listi Milana Bandića, još uvijek aktualna dožupanica Ivana Tomaš osvojila je 174 glasa. Znatno manje eksponirani kandidat na ovim izborima iz Like bio je Rade Jug s Plitvica na listi Živoga Zida koji je u toj općini uspio prijeći i izborni prag. Jug je osvojio 126 glasova.

Gledaju li se ličko-senjske lokalne jedinice, HDZ je osvojio sva 4 grada, te 6 od 8 općina, uključujući i Lovinac, općinu iz koje je dolazio i najveći Milinovićev protivnik Račić. Manje-više u svim tim lokalnim jedinicama izborni prag prelaze liste kao i na razini cijele izborne jedinice, jedino u Plitvičkim Jezerima i Vrhovinama prag prelaze i Živi Zid i skupina stranaka okupljenih oko Milana Bandića. Sve to uvod je za lokalne izbore koji će se održati u svibnju.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima