OBAVIJEST IZBORNIM SUDIONICIMA

Objavljeno: 31/05/2017

 

Uoči 2. kruga lokalnih izbora za gradonačelnika Grada Gospića koji će se održati u nedjelju, 04. lipnja 2017. godine Gradsko izborno povjerenstvo Grada Gospića poziva sve sudionike izbornog procesa: biračke odbore, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Gospića posebno podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače, telefonski provjeravati birače da li su glasovali, obilaziti domove birača, slati SMS-ove biračima radi nagovaranja na glasovanje, telefonski provjeravati birače jesu li glasovali i za koga te uznemiravati birače raznim drugim aktivnostima.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Gospića posebno ističe da je odredbom članka 333 Kaznenog zakona propisano da će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina kazniti onaj tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje.

Posebno se ističe da fotografiranje svog ili tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasovanja i može biti podloga za kupovinu glasova što predstavlja kazneno djelo.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Gospića poziva sve izborne sudionike, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije da se strogo drže propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te sve nepravilnosti u izbornom postupku prijave nadležnim izbornim tijelima.

 

PREDSJEDNICA

GRADSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA

Mirjana Kosanović

Možda Vas zanima