Pismo čitatelja Josipa Milinkovića:”kud plovi ovaj brod?”

Objavljeno: 13/01/2019

GOSPIĆ- Naš čitatelj Josip Milinković uputio nam je vrlo zanimljivo pismo u kojemu u jednu priču stavlja tri zanimljiva događaja iz istoga dana koji nameću pitanje “kud plovi ovaj brod?“. Jedan je događaj statistika koja pokazuje koliko malo poduzetnika radi u našoj županiji. Drugi je događaj sastanak župana Milinovića s dijelom gospodarstvenika o čemu smo već pisali. A treći je događaj saznanje da jedan iskusni poduzetnik zatvara obrt i odlazi u sigurniju zemlju. Pažljivo pročitajte ovo pismo koje svima odgovornima treba zagolicati pažnju i potaknuti ih na rad,a ne na borbu za fotelje:

“U jednom  danu dogodila su se po meni tri znakovita događaja. Sva tri događaja govore o gospodarstvu, politici i gospodarskoj politici te osobnim sudbinama koje se povezane sa svim tim.

U Novom listu je dana 10. siječnja objavljen članak „Broj poduzetnika u Ličko-senjskoj županiji znatno ispod prosjeka Hrvatske.“ U članku se nalazi veliki broj konkretnih podataka vezanih za poduzetništvo za koje se smatra da je krvotok gospodarstva. Nije problem što poduzetnici iz naše županije čine 0,7 % u ukupnom broju poduzetnika obzirom na broj žitelja. Podatak da je broj poduzetnika u županiji 17,8 poduzetnika na tisuću stanovnika u odnosu na prosjek RH koji iznosi 29,1 poduzetnik na tisuću stanovnika.

Sasvim sam siguran da se ne radi samo o nedostatku inicijative i znanja kod žitelja naše županije. Pravi razlog je potpuno promašena gospodarska politika koja se provodi od osamostaljenja Hrvatske i uspostave lokalne uprave i samouprave. Tržišno natjecanje u cijeloj državi je upitno, a u Lici je još izraženije. Posljedica toga je da nije bilo interesa niti ličani koji žive vani ali niti drugih da pokušaju neki projekt u „srcu“ Hrvatske.

 Jedna od utjecajnih osoba u kreiranju i politike i gospodarske politike u županiji je bio i još je trenutni župan, gospodin Darko Milinović koji očito i dalje želi voditi ovaj brod u krivom smjeru sve dok ga bespovratno ne nasuče na hridi čemu smo jako blizu.

Da je gospodarska politika promašena govore i podatci da su poduzetnici 2017 godine ostvarili dobit 70 % manju nego prethodne godine uz povećanje gubitka u 2017 godinu za 58,8 %. Lički poduzetnici posluju u najtežim uvjetima u Hrvatskoj. Nisam stručnjak za proračune ali pregledavajući ono što predlagao gospodin Milinović ne vidim ništa što bi konkretno pomoglo poduzetništvu. Od slogana proklamiranog prije dvije godine „ Znam kako“ do sada nažalost nismo vidjeli ništa.

Isti dan je gospodin Milinović primio dio poduzetnika. Budući da taj sastanak koincidira sa zaista lošim izvješćem o stanju poduzetništva nadam se da su uočeni problemi i da će župan ponuditi suvislo rješenje za sve poduzetnike. Ekonomija je pogonsko sredstvo društva, a ne pusta demagogija kojoj svjedočimo gotovo trideset godina.

Treći događaj tog dana je saznanje da jedan iskusan poduzetnik zatvara obrt i odlazi raditi u neku bolje organiziranu zemlju. Tužna je to činjenica koja govori da ni poduzetnici koji su dugo u poslu ne mogu opstati. Odlaze eto ne samo mladi koji nikad nisu mogli pronaći posao u ovom nesređenom društvu. Nije nimalo veselo živjeti uz napuštene kuće, stanove, hodati praznim ulicama i toga bi morali biti svi svjesni. Netko bi zaista trebao za sve to preuzeti odgovornost.

Lika je odavno zaboravljena. Uz projekt „Slavonija“ navodno kreće i projekt „Dalmacija“ ma što to značilo. Možda će nažalost pojam Lika ostati za 10-15 godina samo geografski pojam. Vremena je malo. Ovo premalo što nas je ostalo trebalo bi racionalno sagledati situaciju i kroz predstojeće razne izbore bez obzira na stranačku, političku, nacionalnu, vjersku pripadnost podržati ljude koji imaju znanje voditi naš polu raspadnuti brod. Zaista će trebati „okrenut kožun“ kako bi rekli naši stari.”

„Kud plovi ovaj brod 
      kud ljude odnosi 
i da li i’ko zna 
što more sprema 

Kud vodi ovaj put 
kojim smo krenuli 
od svega samo znam 
                         povratka nema…“ (Arsen Dedić )

Josip Milinković

Možda Vas zanima