Savršeno jedinstvo Vijeća grada Gospića!!!

Objavljeno: 30/11/2018

GOSPIĆ- Kada bi netko neupućen u ličke političke prilike pogledao naše video priloge s kraja prošle godine o donošenju proračuna grada Gospića i svjedočio posljednjoj sjednici Vijeća grada Gospića mislio bi da se radi o potpuno novoj političkoj postavi. No i tada i sada akteri su isti samo nema više političkih igrica u režiji tada još jedinstvenog HDZ-a kada su svako toliko tražene neke stanke u radu, rušen prijedlog proračuna i sve je podsjećalo na jedan veliki cirkus koji najavljuje izvanredne izbore.. A sada, iz redova u Vijeću većinskog HDZ-a i partnera glasaju za sve i jedan prijedlog izvršne vlasti predvođene gradonačelnikom Karlom Starčevićem. Vidjet ćemo hoće li tog jednoglasja biti na skoroj sjednici kada na dnevnom redu bude  proračun za 2019.godinu.

I aktualni sat puno siromašniji nego nekada. Marijan Brkljačić je tražio pisane odgovore na svoja dva pitanja, ono o konačnom saniranju “lokve” na autobusnom kolodvoru u Gospiću i o nekadašnjem hotelu u Ličkom Osiku. Ipak gradonačelnik Starčević mu je odgovorio usmeno. Kaže, vlasnika hotela praktički nema jer firma je u stečaju. Hotel je ograđen, njegovo rušenje koštalo bi oko 2 milijuna kuna. Sam hotel vrijedan je oko 15o,000 kuna, odnosno samo zemljište. “Mi pokušavamo s Dragom Vlainićem riješiti taj problem,ali ne znam kako i na koji način“- žali se Starčević. Hotel je opasan za građane, zato je i ograđen, razgovara se o njemu i s Ministarstvom graditeljstva, no za sada rješavanja te ratne štete nema. Brkljačić predlaže da se nađu neki investirori, primjerice Kinezi koji su počeli ulagati u Hrvatsku. Ili primjerice s dijasporom. No gradonačelnikov odgovor itekako je jasan. Kaže stalno razgovara s potencijalnim investitorima, no oni neće doći ukoliko ne vide debeli profit. A lokva na Autobusnom kolodvoru mogla bi se, ako vremenske prilike dopuste, riješiti i ove godine. Najveći problem su začepljeni odvodi. Kada se to riješi presvući će se asfaltnim slojem koji će koštati oko 300,000 kuna.

Petar Krmpotić pitao je kako teku radovi u Budačkoj ulici i što je s gradnjom energane Gospić 1 u Poslovnoj zoni. Starčević odgovara da je jučer u Gospiću bio zamjenik češkog veleposlanika. Problem je ugovor s Hrvatskim šumama za biomasu koji je s Česima odbio potpisati predsjednik uprave  Hrvatskih šuma. Moguće je da će cijeli problem postati dio bilaterarnih razgovora premijera Hrvatske i Češke. Starčević ističe da je grad Česima dao do znanja da Šumarija Perušić ima milijune kubičnih metara sirovine koju samo treba staviti u funkciju. Što se tiče Budačke ulice, on smatra da se radi presporo, no situacija na terenu je takva da izvođač nailazi na velike stijene,a kopa se do dubine od skoro  6 metara. Očekuje se da će radovi trajati, naravno ako dopuste vremenske prilike do 15.prosinca kada bi se trebala proći benzinska Energy benz. Već ovih dana dio gdje su radovi odrađeni biti će asfaltiran kako bi se moglo odvijati zimsko održavanje.

U nastavku sjednice vijećnici su bez izlaganja i rasprave, kao na traci, prihvaćali sve točke dnevnog reda pa je cijela sjednica trajala jedva pola sata. Izdvojimo odluku o zaduživanju grada kod HBOR-a za radove energetske učinkovitosti na Osnovnoj školi dr.Franje Tuđmana u Ličkom Osiku. Vrijednost radova je nešto veća od 5 milijuna kuna, nešto malo više od 2 milijuna daje EU, za ostatak se grad zadužuju kod HBOR-a. Inače grad trenutno ima dva kredita za što godišnje izdvaja oko 900,000 kuna.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima