Skandalozan prijedlog HDZ-a u Gospiću o ukidanju prireza! Za 30-ak kuna, koliko bi građani dobili više na plaći, gube se sredstva za brojne projekte za mlade, sport, socijalu, rodilje, umirovljenike…..

Objavljeno: 22/11/2019

U HDZ- ovskoj maniri stavljanja krinke lažne brige za građane kako bi ostvarili vlastite političke bodove na današnjoj sjednici Gradskog vijeća imali smo priliku čuti prijedlog vijećnika HDZ- a o ukidanju prireza. Razmatrajući izračun prireza za građane Gospića gdje on iznosi 10%, potrebno je poznavati porezni sustav poglavito porez na dohodak.  Vijećnici iz redova HDZ-a i partnera ciljaju na neznanje građana pa ćemo objasniti kako se prirez računa.

 

GOSPIĆ- Da bi se izračunao prirez potrebno je najprije izračunati porez na dohodak. Naime Vlada RH povećala je neoporezivi dio dohotka koji sada iznosi 3.800 kn s ciljem realnog povećanja neto plaća. Dakle, bez obzira kolika je plaća 5.000 kuna ili 50 000 kuna neoporezivi dio je 3. 800 kuna. Da bi se dobio prirez na plaću od, recimo, 5 000 kuna neto, ukoliko zaposlenik nema nikakvih poreznih olakšica (npr. djeca, invalidnost, uzdržavanje članova obitelji i dr.) izračun izgleda ovako:

–          Od neto plaće 5 000 kn umanje  se neoporezivi dio dohotka  – 3 800 kn

–          Razlika koja se dobije – 1 200 kn je osnovica za obračun poreza na dohodak

–          Porez na dohodak  na plaću od 5 000 kn iznosi 24 %

–          Na poreznu osnovicu od 1 200 kn obračunava se 24 % poreza na dohodak, što je jednako 288 kn

–          Sada se iz dobivenog iznosa od 288 kn zaračunava prirez od 10 %

–          I tako se dobiva iznos od 28 kn i 80 lipa

Dakle, na neto plaću od 5. 000 kuna zaposlenik bi ukidanjem prireza Grada Gospića ostvario povećanje od 28 kuna i 80 lipa mjesečno.

Aktualna gradska vlast tvrdi kako se ovdje ne radi o financijskoj olakšici za građane već se radi o financijski nepismenoj manipulaciji ljudima i skupljanjem jeftinih političkih poena jer od tih 28 kuna i 80 lipa eventualne koristi za pojedinca gubi se smisao društvene zajednice! U konačnici moglo bi se dogoditi da se nema iz čega financirati npr. produženi boravak za djecu, programi u kulturi, uređenje novog dijela  dječjeg vrtića za svu djecu, poticaji za gospodarstvo, socijalu i rodilje, božićnice za umirovljenike i nezaposlene, stipendije, instrukcije maturantima, kupnja radnog pribora za djecu osnovnih škola, programi za udruge, institucionalna podrška te drugi rashodi grada jer sve su to stavke koje se financiraju iz općih poreznih prihoda Grada Gospića u što ulazi i spomenuti prirez.

Prisjetimo se kako je prirez uveo HDZ 23. travnja  2012. godine. Karlo Starčević, tadašnji vijećnik, 2014. godine predlagao je ukidanje prireza kada je taj prirez isključivo služio za potrošnju umjesto za razvoj grada. Danas kada su na potrebni razvojni projekti vijećnici HDZ postali su vrlo osjetljivi i vraćali bi građanima oko  30 kuna na plaći.

Za kraj, valja još reći da se prijedlogom ukidanja prireza predloženom od strane HDZ-ovih vijećnika jedino i isključivo pogoduje onima koji imaju izrazito visoke neto plaće i koji nemaju uzdržavane članove obitelji npr. djecu!!! Odnosno imaju odraslu djecu. A takvi bi se građani u Gospiću lako mogli izračunati na prste (prst) jedne ruke.

Pametnom dosta!

Lika-express

Možda Vas zanima