Tomislav Zrinski: Danas trebamo županiju, grad i općinu u kojoj će mladi ostati živjeti, a tu smo kao društvo i pojedinci, bez obzira na stranačku pripadnost odgovorni svi. I vladajući i oporba.

Objavljeno: 01/05/2023

Poštovane radnice i radnici, građanke i građani Ličko-senjske županije, obraćam Vam se povodom nadolazećeg međunarodnog Praznika rada kao podsjetnik na povijesnu borbu radnika u čitavom svijetu i težnju da stvore humaniji i pravedniji radni odnos.

Svake godine, 1.svibnja obilježava se međunarodni Praznik rada. Dan kojim se prisjećamo velikog radničkog prosvjeda održanog u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine. Dan kada je 40 000 radnika ističući zahtjeve odlučno tražilo 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja te prosvjedovalo protiv iskorištavanja radnika, niskih nadnica i višesatnog dnevnog rada od 12 i 18 sati, a zahtijevajući dostojnije uvjete rada i života. Tom prilikom policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na taj dan od 1889. godine na taj dan organiziraju se radnički prosvjedi, a od 1890. godine taj se dan slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva. Kada je riječ  o socijalnoj pravednosti  poštuje ga i Katolička crkva te ga povezuje s proslavom Sv. Josipa Radnika. Dan je to solidarnosti radništva i općenito radnih ljudi cijelog svijeta.

U svibnju obilježavamo 30 godina županije Ličko-senjske te pozivam u tom ozračju čelnike jedinica lokalne uprave i samouprave da uz minimalan trošak barem jednom se udostoje  organizirati i proslaviti Praznik rada na raznim lokacijama trgovima ili  ulicama naših općina i gradova te da osiguraju kulturni i zabavni program za naše građane svih uzrasta. Ne pozivam na budnicu, ali  koncert gradskih glazbi u gradovima bio bi primjeren.

I danas nažalost radnici se  bore i strepe za radna mjesta tko ih ima, za posao, za radnička prava,  da poštenim radom dobiju poštenu plaču. Bore se radnici danas da mogu dostojno živjeti od svoga rada, a umirovljenici od mirovina.

Danas trebamo županiju, grad i općinu u kojoj će mladi ostati živjeti a tu smo kao društvo i pojedinci bez obzira na stranačku pripadnost odgovorni svi. I vladajući i oporba.

Dragi Ličani, otočani i primorci, Sretan Vam Praznik rada.

 

Tomislav Zrinski

Socijaldemokrati

Možda Vas zanima