Gospić domaćin jednog od najjačih europskih turnira u dvoranskom hokeju!!!

Objavljeno: 17/11/2017

GOSPIĆ- Od danas do nedjelje u sportskoj dvorani u Gospiću održava se “International hockey festival 2017 Gospić“.  Natjecanje je to u iznimno atraktivnom i dinamičnom sportu koji u Hrvatskoj još uvijek nije zaživio kao u nekim drugim zemljama,ali probija se. Gospić je zimus već bio domaćin jednog turnira i čini se da su sa gradom,dvoranom i atmosferom svi bili zadovoljni i ponovno su došli u Gospić. Turnir bi se, a tako je rečeno na konferenciji za novinare na kojoj je festival predstavljen, mogao postati stalan,ali trebalo bi mu odrediti “fiksni” datum kako bi ga se jednostavnije pripremilo, odnosno kako bi najjače ekipe i nacije i naš gospićki turnir uvrstile u svoje kalendare. Glavni menadžer turnira Hrvoje Abramović kaže da je rijetkost u jednoj godini imati dva jaka turnira. U Gospić su u veljači   došle ekipe iz udaljenih Katara,a sada iz Kazahstana.Svakako treba reći da se Kazahstan plasirao na svjetsko prvenstvo,a koliko je tamo hokej razvijen svjedoči i činjenica da je u toj zemlji dvoranski hokej profesionalni sport.

 U konkurenciji hokejaša igra prvak Poljske Grunwald iz Poznana s nekoliko reprezentativaca koje očekuje Svjetsko prvenstvo u veljači 2018. u Berlinu, kazahstanski Besarys čija većina igrača će igrati za Kazahstan na SP-u Berlinu, selekcija regije Vinnitsa iz Ukrajine, bugarska Slavija iz Sofije, Lipovci, prvaci Slovenije, te hrvatski prvak Zelina, čijih je pet reprezentativaca sudjelovalo prije dva tjedna u osvajanju turnira reprezentacija u Beču, kada je svladana i Austrija, druga reprezentacija Europe u dvoranskom hokeju.Kod hokejašica igrat će četiri ekipe: ZHC Pomladak, Team Zagreb, HC Gospić (selekcija igračica iz postojećih klubova koji će odigrati za promo ekipu Gospića) i mađarski BKG DSE-FASOR. 

Ciljevi ovog događanja su predstaviti hokej kao dio sportskih aktivnosti u Gospiću kao i ovom inicijativom pokrenuti školu hokeja za najmanje uzraste te na međunarodnom planu upisati festival u Gospiću na svjetsku kartu hokejaških događanja. Turnirom se želi hokej   približiti što većem broju ljudi, te upoznati posjetitelje s hokejom kao novim sportom za najmlađe generacije u Gospiću, pa je u sklopu turnira održana i  demonstracija dvoranskog hokeja za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi.

Cilj je još jedan, a to je turistička promocija Gospića. Glavni organizator turnira Ines Ivić kaže da je u veljači ostvareno oko 200 noćenja, a zbog više ekipa očekuje se da će ovaj vikend u Gospiću biti ostvareno oko 400 noćenja. A dobije li turnir fiksni datum onda bi u Gospić moglo doći 10-ak top europskih hokejaških klubova. Inače studeni je dobar termin jer hokejaška sezona upravo sada i kreće pa je gospićki turnir jedan od jačih u Europi. Igor Capan, direktor turnira kaže da je već sada gospićki turnir jači od nekih koji traju petnaestak, dvadeset godina.  Na konferenciji su, uz organizatore bili Dubravka Rukavina, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije i tajnik gradske zajednice sportova Nikola Grahovac. Oboje su izrazili punu potporu turniru u ime svojih institucija, odnosno županije i grada, te zaželjeli da i u Gospiću zaživi klub dvoranskog hokeja.

Turnir traje do nedjelje i svakako bi trebali doći do dvorane i uvjeriti se da se radi o atraktivnom i dinamičnom sportu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

 

Možda Vas zanima