Na današnji dan rođen Marijan Matijević

Objavljeno: 10/01/2017

Na današnji dan prije 139 godina u Dubokom Dolu nedaleko Gračaca rođen je najpoznatiji i najslavniji Ličanin nakon Nikole Tesle – profesionalni hrvač Marijan Matijević.

Zvali su ga “Moderni Samson”, “Junak iz Like” i “Herkul zlatnog srca”, a diljem svijeta bio je poznat po nadljudskoj snazi, velikoj dobroti i domoljublju. Povodom godišnjice njegovog rođenja, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o neobičnom životu ovog velikog čovjeka:

Nadljudska snaga

Marijan je nastupao diljem svijeta na priredbama i natjecanjima na kojima je šokiranoj publici pokazivao svoju snagu. Kažu da je zubima dizao bačve piva, debele željezne šipke svijao u kravate, zakucavao čavle golim rukama, zubima savijao željezni novac, prstima derao špil karata, držao ruke tako čvrsto skupljene da ih ni par konja nije mogao rastaviti…

Uz ogromnu snagu ide i veliki apetit. Za ručak je mogao pojesti četiri kilograma telećeg mesa, a nakon posebno napornog dana pojeo bi cijelo janje.

Bio je nepobjediv

Osim na priredbama na kojima je pokazivao svoju snagu, Matijević je sudjelovao i u preko 2.000 borbi. Porazio je najpoznatije hrvače svoga doba i nikada nije izgubio borbu. Marijana za života nitko nije uspio svladati, čak ni kada je napunio 70 godina.

Imao je duple kosti

Marijan je proglašen najjačim čovjekom na svijetu svog vremena, a mnogi su se pitali odakle mu tolika snaga. Godine 1912., nakon nastupa u Chicagu, liječnici su uz pomoć rendgena otkrili uzrok njegove nadljudske snage – na rukama, grudnom košu i vratu imao je dvostruko koštano tkivo

Odlikovanje od turskog sultana

Proputovao je cijeli svijet, od Amerike do Kine i osvojio  brojna odličja i nagrade, a jedno od najpoznatijih je Turska zvijezda, najveće odlikovanje Otomanskog carstva koje je Matijeviću za pobjedu u hrvanju 1904. godine u Carigradu dodijelio turski sultan Abdul Hamid drugi.

Bio je veliki humanitarac

Od njegove tjelesne snage  bila je veća samo njegova dobrota. Kroz cijeli život sav novac koji je zarađivao na predstavama poklanjao je potrebitima – Crvenom križu, domovima invalida, siročadi, bolesnoj i nemoćnoj djeci. Novac mu nije puno značio i sebi je ostavljao tek toliko koliko mu je trebalo za život.

Poznavao je Nikolu Teslu

Dvojica velikih Ličana upoznali su se u Americi 1927. godine. Dio prihoda koji je zaradio na predstavama Marijan je darovao Tesli za istraživački rad, a navodno je u novčaniku nosio Teslinu fotografiju s potpisom i posvetom,

Bio je veliki domoljub

Marijan je često isticao svoje hrvatsko i ličko porijeklo, a ponekad je na nastupima nosio i tradicionalnu „ličku kapu“.“ Na jednoj velikoj priredbi u SAD-u voditelj ga je najavio kao „najjačeg Austrijanca“, jer je tada Hrvatska bila u sastavu austro-ugarske monarhije. Marijan ga je ispravio i rekao:

„Poštovana gospodo, nisam ja Austrijanac. Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici, u podnožju Velebita – starca…Tamo di se rđa sije, a niču junaci …. “.

Godine 1914. Marijan se oženio Irenom Kohn i preselio u Županju. Imali su šestero djece, ali nitko nije naslijedio očevu nadljudsku snagu. Marijan je bio vitalan i do poznih godina. Preminuo je 1951. godine u dobi od 74 godine, od upale pluća koju je dobio kad se prilikom jednog  javnog nastupa oznojen se našao na propuhu. Pokopan je na mjesnom groblju u Županji gdje se i danas nalazi njegov nadgrobni spomenik.

 

Izvor: likaclub.eu

Možda Vas zanima