Konačno se sjetili već zaboravljene plinofikacije Like!!!

Objavljeno: 22/01/2018

GOSPIĆ- Iz kabineta župana Ličko-senjske županije danas smo dobili priopćenje o sastanku, točnije sjednici Stručnog povjerenstva za davanje koncesije za plinofikaciju županije. Priopćenje u nastavku teksta možete pročitati u cijelosti. No, svakako treba primjetiti koliko se puno kasni sa dovođenjem plina u ličke gradove. Autor ovih redaka, moja malenkost zavirila je u svoju osobnu arhivu, u vrijeme dok sam radio za jedne nacionalne dnevne novine i naišao na nekoliko zanimljivih naslova. Tako je dionica plinovoda između Josipdola i Gospića završena u travnju 2011.godine, 11.travnja na svečanosti povodom završetka radova bila je tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Prvi dio Studije o plinofikaciji Gospića, Otočca i Senja u Gospiću je predstavljen 8.lipnja davne 2006.godine. Iste godine, krajem studenoga studija je završena i službeno predstavljena. No od tih davnih godina, pogotovo od 2011.kada je plin došao do Gospića o njemu se prestalo govoriti. Sada ponovno kreću nekakva govorkanja o njemu, no što će biti pravo je pitanje. Pročitajte sada i priopćenje iz kabineta župana upućeno danas medijima.

Danas je u Kabinetu župana  održana  sjednica Stručnog povjerenstva za davanje koncesije za plinofikaciju Ličko-senjske županije  kojom prigodom je donesen zaključak u svezi obuhvata I. faze plinofikacije Ličko-senjske županije i utvrđen  projektni zadatak za izradu idejnog projekta za izgradnju plinskog distribucijskog sustava distribuciju plina na području Ličko-senjske županije – I. faza.Troškove izrade idejnog projekta kao uvjeta za ishodovanje potrebnih lokacijskih dozvola i troškove izrade  Studije opravdanosti davanja koncesije u iznosu od 300.000,00 kn  u potpunosti snosi Ličko-senjska županija.

S obzirom da prva faza plinofikacije obuhvaća područje gradova Gospića i Otočca župan je uputio dopis Gradovima sa zamolbom da se uključe u sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije kako bi prva faza plinofikacije obuhvatila što šire područje. Iz Grada Otočca zaprimljeno je očitovanje da Proračunom Grada Otočca za 2018. godinu nije moguće osigurati sredstva  za potporu  u provedbi projekta plinofikacije, dok iz Grada Gospića  odgovor nije stigao.Stoga je na današnjoj sjednici Povjerenstva župan zamolio  predstavnike Gradova  da još jednom razmotre mogućnost uključivanja u sufinanciranje troškova projektiranja kako bi ovaj projekt dobio još veću razvojnu komponentu.

Što će stvarno biti s plinofikacijom ličkih gradova pitanje je na koje se iz ovoga priopćenja nemože naći odgovor. Možda bi bilo korisno da su na njega pozvani i novinari. No, što je tu je.

 

Milan Tomašević

 

Možda Vas zanima