Sportu u županiji mrvice

Objavljeno: 29/06/2018

GOSPIĆ- Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Ličko-senjske županije prihvaćeno je izvješće o radu Zajednice sportova u Ličko-senjskoj županiji. Podnio ga je predsjednik Milan Radošević koji je tijekom rasprave od nekoliko skupštinara  dobio i pohvale za napore koje ulaže u situaciji kakva jest. A situacija je u najmanju ruku loša. Naime iz podataka koje je iznio Radošević vidljivo je da je proračun Zajednice za prošlu godinu iznosio 460,000 kuna. Rebalansom u drugoj polovici prošle godine smanjen je za 50,000. Ove godine stanje je još gore jer je proračun smanjen za dodatnih 40,000 kuna pa Zajednica raspolaže sa svega 370,000 županijskih proračunskih novaca. Tako je primjerice zbog nedostatka sredstava prekinut odličan program “Sportko u vrtiću”, zajednica ne financira trenere, zdravstvenu zaštitu, odnosno kako je zavapio Radošević s govornice pred skupštinarima “financiramo samo hladni  pogon“. Težište je stavljeno na nabavu vozila za općine i gradove u suradnji s HOO-om, no tu je problem jer lokalne jedinice uglavnom nemaju svoje Zajednice sportova. Jedno takvo vozilo nabavljeno je za Brinje, očekuje se nabava još 4 vozila. Koliko je stanje loše svjedoči i činjenica da je ne tako davno mladi kuglač Luka Požega, o tome je pisao i naš portal, imao pravu žetvu medalja na natjecanju najboljih mladih  kuglača svijeta, no Zajednica ga ne može ni nagraditi. NK Gospić u kojemu se odlično radi ima nekoliko odličnih nogometaša za koje se zanimaju i najbolji klubovi, neki su već i otišli iz Gospića. To je dobro s jedne strane jer očito ima talenta,ali s druge strane i nije jer sport u Lici je u lošoj situaciji,a mladim dobrim sportašima nije cilj natjecati se u lošim uvjetima i slabim ligama.

SDP-ov Nikola Maras opet prstom upire u župana Darka Milinovića. Njega smatra krivim što za sport i mlade nema županijskih novaca,a u isto vrijeme Milinović ima treću najveću plaću među županima. HDZ-ov Marijan Kustić hvali Radoševićev rad i smatra da svi trebaju učiniti nešto kako bi sport imao više novaca. Odlično je situaciju detektirao Milan Mataija iz Nezavisne liste koji ističe da je rješenje problema u rukama vladajućih. Oni su nekoliko minuta prije rasprave o sportu prihvatili rebalansirani, uvećani županijski proračun, no nisu razmišljali o tome da povećaju i sredstva za sport. Mataija  podsjeća da je kod istog ovakvog izvješća svojedobno župan Milinović govorio o mogućnostima donacija i suradnje primjerice s bankama, no od toga ništa.

I tako dok se političari prepucavaju, novaca za bitne stvari,a to su sport i mladi sve je manje. Novaca je nekada bilo, proračun Zajednice svojedobno je iznosio skoro milijun kuna, no sada je taj iznos višestruko smanjen. Kakva je budućnost sporta u Ličko-senjskoj županiji u takvim uvjetima???

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima