OBILJEŽAVANJE 29.OBLJETNICE LEGENDARNE 9.GARDIJSKE BRIGADE „VUKOVI“ I OBLJETNICA MB VUKOVI HV

Objavljeno: 01/11/2021

GOSPIĆ- U četvrtak 04.11.2021.g. u Gospiću održati će se svečanost obilježavanja 29.obljetnice ustrojavanja 9.GBR „Vukovi“ i obljetnica ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi HV.

Svečanost će započeti u 09:30 sati Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje u Katedrali NBDM u Gospiću. Nakon mise u 11:00 sati na spomen obilježju poginulim Vukovima u vojarni „9.GBR Vukovi“ u Gospiću položit će se vijenci i zapaliti svijeće i održati molitva u čast svim poginulim i umrlim Vukovima. Nakon polaganja vijenaca održat će se prigodna svečanost uz čitanje povjesnice 9.GBR, obraćanje uzvanika i podjela beretki sa grbom legendarnih Vukova novim pripadnicima MB Vukovi HV.Nakon dugo godina ove godine obilježavanju 29. Obljetnice 9.GBR Vukovi nazočit će i Predsjednik RH Zoran Milanović.

Pozivamo sve naše Vukove i članove njihovih obitelji kao i sve ličane i građane RH koji imaju potrebu da sudjeluju u obilježavanju ove nama važne obljetnice.

Svečanost će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano uz pandemiju COVID-19 te zamoljavamo sve one koji budu nazočili svečanosti da se pridržavaju istih.

Na kraju moramo reći i nekoliko riječi o ovoj legendarnoj postrojbi čiju obljetnicu obilježavamo:

Na svetkovinu Svih Svetih, 01. studenoga 1992. godine osnovana je u Gospiću 6. Gardijska brigada Vukovi HV koja je u lipnju 1993. godine preimenovana u 9. Gardijsku brigadu Vukovi. Za zapovjednika brigade imenovan je tada pukovnik Mirko Norac, a jezgru postrojbe su sačinjavali pripadnici 118. brigade HV iz Gospića, 133. brigade HV iz Otočca, te 111. i 128. brigade HV iz Rijeke.

Tadašnji  Načelnik GS, general Janko Bobetko je naglašavao da je Velebit ključno pitanje obrane Hrvatske. „Tko drži Velebit, drži polovicu Hrvatske“, rekao je. Zato su u vrlo kratkom vremenu slijedile dvije vrlo značajne oslobodilačke vojne operacije hrvatske vojske; „Maslenica“ i „Medački džep“, u kojima je novoosnovana brigada imala glavne uloge. „Vukovi“ su u rekordnom vremenu i s minimalnim gubicima obavili povjerenu zadaću, te su svome Vrhovnom Zapovjedniku dali do znanja da je ova postrojba u potpunosti osposobljena i spremna za daljnja djelovanja, osobito na osjetljivom području kao što je to bilo ličko bojište. Zbog dobrog poznavanja terena, ali i zbog crte bojišnice duge gotovo pedesetak kilometara Glavni stožer je „Vukove“ zadržavao u matičnom mjestu i pripremao za daljnje operacije. Tako je 9. gardijska brigada u ožujku 1994. godine zaustavila napredovanje neprijatelja preko dominantne kote zvane „Repetitor“ na planinskom masivu „Ljubovo“.

Od 09. ožujka 1995. godine u ustrojbenu strukturu 9. gardijske brigade kao 2. pješačka bojna ulazi dotadašnja 84. bojna „Termiti“ sa bazom u Zadru. Tako su „Vukovi“ osnaženi iskusnim „Termitima“ nastavili pripreme za ono što ih čeka, pokazalo se, u vrlo kratkom vremenu. U međuvremenu se ova nova-stara bojna, nova u 9. gardijskoj brigadi, a stara po iskustvu proslavila uspješnim sudjelovanjem u operaciji „Ljeto-95“.

A onda je došla „OLUJA“, a „Vukovi“ su dobili još jednu tešku zadaću. Zauzeti Ljubovo i napredovati prema državnoj granici. Neprijatelj je tvrdio da je nesavladivo „gvozdeno Ljubovo“, čiji je pridjev „gvozdeno“ još dobilo za vrijeme drugog svjetskog rata. No naše hrabre pripadnike odlučne da napokon oslobode svoju hrvatsku zemlju nitko nije mogao zadržati i Ljubovo je u kratkom vremenu, nažalost koje nije moglo proći bez žrtava ipak osvojeno.

Nakon veličanstvene „Oluje“ slijedilo je osiguranje državne granice na krajnjem jugu Republike Hrvatske, ustrojavanje selekcijskog središta u Zadru, te obučavanje i usavršavanje postrojbe u miru.

Za desetu godišnjicu postojanja i njezine zasluge u Domovinskom ratu, 9. gardijska brigada je u studenom 2002. godine od strane predsjednika Republika Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH odlikovana Redom kneza Domagoja sa ogrlicom a 2012.g.odlikovana je Poveljom Predsjednika RH.

U siječnju 2003. godine 9. gardijska brigada je ugašena, a pripadnici „Vukova“ su zajedno sa pripadnicima „Tigrova“ ušli u sastav novo ustrojene postrojbe, gardijske motorizirane brigade.

Na kraju treba istaći da je kroz 9. gardijsku brigadu prošlo oko 5000. pripadnika, 56. pripadnika je poginulo, a 211. pripadnika je ranjeno, neka im je vječna slava i hvala.

 

PRIMUS INTER PARES-PRVI MEĐU JEDNAKIMA

9.gardijska brigada

Možda Vas zanima