Godine prolaze, bol Široke Kule ne jenjava

Objavljeno: 13/10/2016

Na današnji dan prije 25 godina srbočetnički agresori napravili su najveći pokolj nad mještanima Široke Kule. Ukupno je 40 osoba iz tog mjesta te nekoliko susjednih ubijeno u jesen 1991.godine  za čak 10 osoba još uvijek se ne zna gdje su im posmrtni ostaci.

ŠIROKA KULA- U znak sjećanja na žrtve Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice i Mušaluka u Širokoj Kuli položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Ukupno 40 ljudi s tog područja ubijeno je u jesen 1991.godine, najviše, njih 33 upravo iz Široke Kule. Vijence su položila brojna izaslanstva odajući još jednom počast žrtvama ovoga područja.

Najveći borac za otkrivanje istine o srpskim zločinima u Širokoj Kuli  jest Ivanka Vojvodić kojoj su roditelji među žrtvama zločina. Žalosti je što praktički nitko nije odgovarao za zločine. „Jedan sudski proces je vođen u Beogradu, hrvatsko pravosuđe je za obitelj Rakić slučaj prepustilo srbijanskom. Ne bih ulazila u kvalitetu presuda,ali to je moralo odraditi naše pravosuđe. Za mene to ide do te granice da bih tražila odgovornost osoba koje nisu napravile svoj posao, od policije, preko odvjetništva do sudstva. Propuštene su velike stvari, godine prolaze, sve je manje i svjedoka“- govori nam Vojvodić. U Hrvatskoj se protiv tri osobe vodi postupak po zapovjednoj odgovornosti,ali pitanje s kakvim krajem. „Kako vrijeme prolazi čovjek očekuje da će  stvari lakše podnositi,ali ja osobno to sve teže podnosim. Možda tome pridonosi i cijelo okruženje. Bol se povećava i nezadovoljstvom jer nitko ne odgovara. Osim toga i među nama ta velika žrtva nije dovela do toga da svi budemo bolji ljudi. Sve je trebalo bolje posložiti. Ovdje je počinjen jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u domovinskom ratu,a ni samo obilježavanje nije postavljeno na neku veću,  nacionalnu razinu“- s tugom i razočaranjem nam govori Vojvodić.

I sada, 25 godina kasnije još uvijek se 10 osoba vodi nestalima, od čega 9 iz Široke Kule. U masovnim grobnicama pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci 22 žrtve, 8 žrtava pronađeno je u pojedinačnim grobnicama. Najveći pokolj zbio se upravo na današnji dan, 13.listopada kada je ubijena i najmlađa žrtva srbočetničkog divljanja, Verica Nikšić stara 13 godina. Njezino mrtvo, nevino mlado tijelo ostavljeno je u podrumu zapaljene kuće,posmrtni ostaci prilikom ekshumacije nisu pronađeni.  Najvjerojatnije dan kasnije ubijena je i najstarija žrtva Ivan Orešković koji je tada imao 95 godina. U listopadu je i cijela obitelj Rakić zatvorena, mučena te potom ubijena. Radi se o obitelji Srbina Mane i Hrvatice Luje Rakić, te njihovo troje djece. Luja je silovana i živa zapaljena,a ostali članovi obitelji su nakon mučenja ubijeni. Istragu o tome je pokrenuo Manin brat iz Srbije još 1991.godine i prema saznanjima, speleolozi iz Beograda pretraživali su jamu Golubnjaču, napravljena je i rekonstrukcija zločina, postoji navodno i video zapis. Posmrtni ostaci četvero članova te obitelji pronađeni su u jami Golubnjača 2007.godine.

Jednu žrtvu Široka Kula dala je i godinu kasnije, 19.listopada 1992.godine nakon svirepog mučenja ubijen je Petar Nikšić, uzrok smrti utvrđen je, višestruki izljevi krvi, u katoličkom groblju u Širokoj Kuli pokopali su ga pripadnici UNPROFOR-a.

Široka Kula, malo ličko mjesto i danas je obavijena tugom, godine prolaze, ne prolazi bol,ali čini se jača nezadovoljstvo jer za tolika mučenja, ubojstva i zločine nitko ne odgovara.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima