Biti članom HGSS-a znači veliko odricanje za koje treba puno vremena i volje!!!

Objavljeno: 04/09/2018

GOSPIĆ- Hrvatska gorska služba spašavanja je dobrovoljna, stručna i humanitarna organizacija koja se prije svega bavi prevencijom, odnosno sprječavanjem nesreća i spašavanjem na nepristupačnom terenu. HGSS broji 25 stanica u Hrvatskoj među kojima je i stanica Gospić, osnovana 1989. godine. Jozefina Šarić s portala Lika club razgovarala je s Josipom Brozičevićem, članom organizacije koji  je rekao nešto više o  radu GSS-a.

Hrvatska gorska služba spašavanja je služba od nacionalnog interesa koja ima svoje djelatnosti i javne ovlasti. Svi članovi službe su volonteri i na razini Hrvatske broji oko 1 000 članova. Stanica Gospić danas broji 30 članova,  pokrivaju cijelo područje Ličko-senjske županije koje je i površinom najveće područje od svih ostalih stanica, a reljefom možda i najteže. „Imamo sve oblike reljefa i opasnosti, od snježnih nevremena, odnosno akcija spašavanja u zimskim uvjetima, akcija spašavanja na vodi i poplavljenom području, potražnih akcije, a pružamo pomoć i u urbanom području u slučaju nekakvih prirodnih katastrofa“- kaže Brozičević.  Inače Gorska služba financira se iz proračuna gradova, općina i županije. Temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o gorskoj službi spašavanja operativna su snaga svakog grada i općine. „Kao takve, oni nas imaju za odgovore na neke njihove ugroze na njihovom području i na osnovu toga nas financiraju“- pojašnjava Brozičević.

Kako se postaje članom GSS-a, kakve su akcije na terenu, kao i sve bitno o ovoj iznimno važnoj službi pročitajte u intervjuu na portalu likaclub.eu

Možda Vas zanima