Blagdan hrvatskog jezika u Gospiću uoči blagdana državnosti!!!

Objavljeno: 24/06/2017

Gospić je od danas središte hrvatskoga jezikoslovlja. Postao je to zahvaljujući Udruzi Ličana Vila Velebita iz Zagreba na čiju inicijativu je u samom središtu grada postavljen spomenik trima velikanima hrvatskog jezika i jezikoslovlja, trima velikanima rođenima u Lici. Dan uoči Dana državnosti idealan je za ovakav događaj jer bez jezika nema ni državnosti, ni državotvornosti, ni naroda. A sudeći prema svemu što smo danas vidjeli i čuli Gospić i Lika su pravo središte državotvornosti Hrvatske i hrvatskog naroda. Spomenik je ideja Ante Pađena i djelo Petra Dolića, od sada je ukras u središtu Gospića i dokaz gdje je pravo središte i srce Hrvatske

GOSPIĆ- Sinovi Hrvatske i Like i očevi hrvatskog jezika Šime i Ante Starčević i Fran Kurelac od danas imaju svoje puno mjesto u Gospiću,Lici i Hrvatskoj i u našoj povijesti. Udruga Ličana u Zagrebu Vila Velebita pokrovitelj je ovoga hvale vrijednog projekta,predsjednik Udruge Nikola Kostelac smatra da narod koji ne poštuje svoje velikane ne poštuje ni sebe:”kako reče Ante Starčević tko nije svoj, taj je svačiji. Vila Velebita prije 4 godine prihvatila je inicijativu biskupa Mile Bogovića i arhitekta Ante Pađena za izradu spomen obilježja trojici ličkih jezikoslovaca i velikanima hrvatskog jezikoslovlja“- kaže on. Spomenik se mogao postaviti u bilo kojem dijelu Lijepe naše, naravno da je normalno da je u Lici, jer sva trojica ovih velikana rođeni su u Lici.

Idejni tvorac cijeloga projekta Ante Pađen pojašnjava da je spomenik nastao tako što je prije 10-ak godina Udruga Ličana u Zagrebu njemu dala zadatak da projektira spomen park Šimi Starčeviću u Karlobagu gdje je on bio župnik 40 godina i na kraju umro. “Tada sam počeo proučavati povijest obitelji Starčević i ustanovio da iako je stric Ocu domovine on mu je zapravo otac jer da nije bilo Šime ne bi bilo ni Ante“- pojašnjava Pađen i dodaje da je ubrzo otkrio da se u ovome kutku Like rodio i još jedan borac za naš jezik, Fran Kurelac. Zanimljivo, Pađen kojemu je otac iz Podoštre, htio je da se spomenik napravi uz crkvu Svetoga Ante u Ličkom Novom gdje je i on sam išao u prvi razred osnovne škole. Naime u Ličkom Novom 1812.godine Šime Starčević , koji je tamo bio župnik, napisao je prvu gramatiku hrvatskog jezika u Hrvata. Pađen je tamo htio napraviti spomenik, molio je biskupa Bogovića da mu tamo da “komadić” zemlje da  napravi spomenik. No Bogović se oduševio s idejom i odlučio da spomenik bude u središtu Gospića. Sve ostalo je povijest.  U akciju se brzo uključio i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je izdao i knjigu “Lički jezikoslovni trolist” koja je također danas predstavljena u Gospiću. Upravo je  čelnik ove ustanove, odnosno ravnatelj Instituta Željko Jozić nazvao ovaj današnji dan blagdanom. “Riječ je o trojici jezikoslovaca koji su radili u 19 stoljeću i bili su ljudi ispred svog vremena jer su o našem jeziku govorili da je riječ o jeziku koji je samobitan i samosvojan i koji se treba izgrađivati iz vrela koji je neiscrpan. Ovako se daje njima dostojna pozornost i ovaj spomenik opomena je svim govornicima Hrvatskog jezika da se on može izgrađivati samostalno“- kaže Jozić.

Ovakav događaj naravno privuče i domaću političku elitu pa su na cjelokupnoj manifestaciji bili gradonačelnik Gospića Karlo Starčević sa svojim zamjenicima i župan Darko Milinović. Za svaku pohvalu, nije bilo ni politiziranja ni u zadnje vrijeme nažalost sveprisutnijeg ličkog razdvajanja. Gradonačelnik Starčević, eto treći Starčević u današnjem trolistu, istakao je da odnos grada prema značajnim ljudima koji su iz njega potekli pouzdan je znak civilizacijske i kulturne razine grada. “Gospić je do sada pokazivao visoku civilizacijsku razinu i svijest za svoje velikane. Tako ćemo nastaviti i ubuduće. Pred nama je još zadatak ponovnog postavljanja replike Kršinićeva spomenika svjetskom,hrvatskom i ličkom velikanu Nikoli Tesli kojega ćemo dostojanstveno vratiti u grad Gospić“- poručio je gradonačelnik Starčević. I on, kao i župan Darko Milinović, koji je govorio nakon njega, povezali su ove velikane s modernim dobom.Tako je Starčević istakao da su hrvatski branitelji u stvaranju Hrvatske u Domovinskom ratu sa pokličom Ante Starčevića “Bog i Hrvati” jurišali u stvaranje slobodne Hrvatske. S druge strane Milinović je istakao da su ovi velikani, zajedno s hrvatskom Katoličkom crkvom i hrvatskim braniteljima svojevrsni trokut i trolist u stvaranju domovine. Starčević je istakao i to da Gospić nije odao dužnu poštovanje Anti Starčeviću te da će on učiniti sve da se to promjeni,kao što će učiniti sve da se ostvari  drugi dio Starčevićeve političke baštine,a to je visoka etičnost političara na dobrobit svih ljudi. Milinović je dodao  da u današnjoj Lici ne smije biti razdvajanja i da svi moramo biti na istome putu. “I misija gradonačelnika Karla, i moja misija, i misija svih načelnika i gradonačelnika i vas koji ne živite ovdje jest da širite zajedništvo jer samo ono je uvjet opstojnosti hrvatskog puka i svih onih koji doživljavaju svoju domovinu u srcu“- kaže on. Nažalost i on je primjetio da je na današnjem događaju bilo previše Ličana koji žive izvan Like, to je nažalost stvarnost Like. Pa Milinovićeva deviza “Za Liku će se tražiti karta više” sve više putuje također pred njegovom izjavom “nas Ličana ima čak i u Lici“.

Glazbenim izvedbama ovaj događaj uveličao je Grdaski zbor “Vila Velebita“, bili su tu i predstavnici dobrotvora koji su pomogli da se ovaj spomenik napravi. Među njima je bio i izaslanik  gradonačelnika Zagreba Dubravko Jelić koji je eto pokazao da Ličana ima i u upravi hrvatske metropole jer i Jelić je Ličanin.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima