Grad Gospić partner na velikom poduzetničkom projektu od 3, 1 milijun eura – Gradonačelnik Starčević sa suradnicima otvorio početnu konferenciju u Zagrebu

Objavljeno: 04/07/2019

GOSPIĆ- U hotelu Sheraton u Zagrebu gradonačelnik Karlo Starčević na predstavljanju projekta RAISE Youth govorio je o problemima, ali i potencijalima ruralnog područja.  Projekt pod punim imenom “Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth” (Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih)  sufinanciran je u iznosu od 3,1 milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora te traje 40 mjeseci odnosno do kraja 2021. RAISE projekt će se uhvatiti u koštac s nepostojećim tržištem rada za mlade iz ruralnih područja suočenih s depopulacijom i to kroz socijalne inovacije koje uključuju sinergiju između održive poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija, kroz poduzetništvo i razvoj „RAISE modela“ (samo) zapošljavanja u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj.

RAISE projekt u Hrvatskoj fokusirat će se na Ličko-senjsku županiju županiju s najvećom stopom mladih nezaposlenih osoba u u Hrvatskoj. Sretan sam zbog potpisanog partnerstva na ovom projektu koji ćemo implemetirati u Gospiću – gradu koji ima veliki potencijal.  Grad Gospić partner je na projektu RAISE upravo iz razloga jer je središte županije koja najvećim dijelom ruralna. Grad je to u kojemu mladi ljudi imaju ideju, imaju zemlju, imaju od djetinjstva saznanja o poljoprivredi jer Lika je tradicionalno poljoprivreno područje, imaju spoznaju o fantastičnom prometnom položaju u odnosu na more, ali nemaju znanja niti informaciju o tome kako bi pokrenuli vlastiti posao.  GTF – Inicijativa za održivi rast nositelj je projekta i sa svojim timom u sklopu projekta u Gospiću će uskoro otovriti svoj ured u kojemu će se zaposliti dvije osobe: voditelja i koordinatora projekta koji će stajati na raspolaganju svima koji žele iskoristi mogućnosti koje im s implemetacijom projekta nude. Natječaj je Grad Gospić već raspisao i još uvijek traje.“ – kazao je Starčević.

Predstavljanje su uz gradonačelnika Starčevića  otvorili i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Maja Dodić, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj. Mary Ann Rukavina Cipetić, koordinatorica projekta iz udruge GTF – Inicijativa za održivi rast, predstavila je projekt, navodeći da je stopa NEET-ova u ruralnim sredinama iznad 20% te da iznosi čak 35% u Hrvatskoj i ostale tri zemlje koje sudjeluju u projektu, što čini potrebu za ovakvim programom.

Kao nam je kazala pročelnica Gradskog upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb Asić – cilj projekta je potaknuti mlade koji su nezaposleni, a nemaju se namjeru dalje obrazovati niti usavršavati da iskoriste svoje potencijale i potencijale ruralnog područja u kojemu žive i otkriju mjere kojima se mogu samozaposliti odnosno načine kojima bi mogli doći do sredstava te pokrenuti posao u poljoprivredi, turizmu i digitalnim tehnologijama ili bolje rečeno sve troje u jednom – stvoriti proizvod, dobro ga marketinški promovirati i prodati kranjem korisniku, a čitava priča započet će skorim otvaranjem „RAISE Youth“ ureda u Gospiću.“

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima