Ličani “osvojili” Triglav!!!

Objavljeno: 06/08/2018

GOSPIĆ- Planinarsko društvo „Željezničar“ iz Gospića proteklog vikenda je uspješno organizirao novi pohod na Triglav, visok 2.864 metra – najviši vrh Slovenije na kojem je sudjelovalo pet planinara. Vođa pohoda bio je dugogodišnji planinar Tomislav Čanić, kojem je to bio dvadeseti uspon na ovaj zanimljiv i zahtijevan vrh Julijskih alpa, od kojeg je samo jedanput morao odustati zbog vremenskih nepogoda. Po za planinare dobrom vremenu uspon je počeo od Pokljuke gdje su ostavili svoj automobil u petak, 3. kolovoza u 11,30 sati i krenuli ponajprije šumskim dijelom, a kasnije kamenitim stazama. Za nepuna tri sata došli su do Vodnikova doma (1817) gdje su ručali iz vlastitih ruksaka, okrijepili se i krenuli do planinarskog doma Planika (2.404)gdje ih je čekalo rezervirano prenoćište. Ranijim odlaskom na počinak djelom su nadoknadili umor zbog ranijeg polaska iz Gospića (oko 3 sata)i šest satnog uspona.  Nakon jutarnje kave na vrh su krenuli s minimalnom prtljagom u 6,30. Kada se vođa puta uvjerio da  se svi dobro osjećaju i ne boje visine, predložio je da se na vrh krene bez kaciga, pojasa i karabinera.

Iako su Marija Milković, Marijana Nahod, Stipe Pavelić i Mario Krpanić išli prvi put na jedan ovako planinarski zahtijevniji pohod, primjetila se kod sviju smirenost, odlučnost i zajedništvo. Odbačeni su čak i štapovi jer se po stijenama moralo služiti rukama kao i nogama. Do vrha su došli za nešto više od sat i pol, zbog čestog razmimoilaženja na uskim dijelovima stijena s onima koji su se vraćali s vrha. Na samom vrhu bilo je preko 100 slovenskih planinara koji su slavili 125. obljetnicu slovenskog planinarstva. Tu su se našli planinari iz Zagreba, Metkovića, Splita, BIH-a i raznih drugih mjesta Hrvatske. Nakon okrijepe i fotografiranja s gospićkom zastavom i flašom Velebitskog piva, lički planinari su krenuli natrag do doma Planika. Četvorici planinara PD Željezničar društvo je pravila i predsjednica PD Mrsinj iz Korenice Marijana Nahod, koja se ponosno fotografirala sa zastavom njihovog društva na vrhu Triglava.

Na povratku s vrha lički planinari su se susretali s brojnim planinarima poznatih prijateljskih društava kao iz PD Željezničar Zagreb, Novog Vinodolskog i PD Zagreb Matica. Veći zastoj na povratku bio je zbog mnogobrojnih susreta, ali i većeg broja planinara koji su pridolazili prema vrhu. U jednom trenutku Marijani je izmakao kontroli ruksak u kojem su osim najnužnije opreme bili njezini dokumenti i novac, pa se sunovratio u provaliju. Nakon što se vidjelo da je ruksak  odsklizao stotinjak metara ispod stijene na kojoj su bili, bez paničarenja i nervoze spustili su se stjenu niže, a hrabri Mario Krpanić je bez ikakvog osiguranja preko izuzetno velike strmine uspio doći do ruksaka i spasiti Marijanine stvari. Marijanu je to u znak zahvalnosti stajalo samo nekoliko piva u planinarskom domu.

Nakon što su se Ličani osvježili i ručali zalihe iz svojih ruksaka, uz dosjetke i dobro raspoloženje spustili su se istim putem preko Vodnikovog doma do automobila na Pokljuki. Sa željom da upoznaju još ove godine i Kamniške alpe, novi alpski pothvat dogovoren je za mjesec rujan u istom sastavu.

 

TEKST: Tomislav Čanić

FOTO: Mario Krpanić

 

Možda Vas zanima