Pozitivni kulturni šok u Lovincu

Objavljeno: 19/06/2016

Samo otvaranje izložbe skulptura i slika Marije Ujević-Galetović, jedne od najnagrađivanijih hrvatskih umjetnica, pogotovo za spomenički rad, privuklo je u Lovinac veliki broj posjetitelja. Nadamo se da je time probijen led povratka kulture u Lovinac kako je rekao načelnik ove općine Hrvoje Račić

LOVINAC- „Život je tako zanimljiv i čudi me da ljudi odustaju od gledanja. Život je neponovljiv i veliko bogatstvo različitosti,  mi to ne vidimo. Zadajemo sami sebi velike zadatke, uđe nemir u nas,a trebalo bi uživati u postojanju jer je ono veliko. Svaki čovjek koji uživa u postojanju je pozitivna osoba i treba to slaviti“- zanimljiva je to poruka Marije Ujević -Galetović,  hrvatske kiparice i slikarice  svjetskoga glasa čija je izložba  skulptura i slika  postavljena u lovinačkom Domu kulture.  Načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić tijekom otvaranja izložbe bio je iznimno uzbuđen, jer uistinu puna dvorana u obnovljenom Domu kulture,  osobu koja je sudjelovala u dovođenju ove iznimne izložbe i iznimne umjetnice  u mali Lovinac, može samo oduševiti. Za samu Mariju Ujević- Galetović je iznimna čast  izlagati u malom Lovincu, kaže, svaki čovjek i svaki dio Hrvatske su iznimno bitni, Hrvatska ne može biti samo na Jelačić placu.

Izložbu, koja je u Domu kulture postavljena do 10.srpnja   otvorio je  povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže koji ističe da je djelo Marije Ujević- Galetović poznato pa o njemu ne treba puno govoriti. No svakako treba govoriti o čistoći oblikovanja i sažetoj formi jer nema ni eksplozija boja ni kaotičnog i banalnog oblikovanja kojima se upisuju različita značenja. Važnija je doživljajnost od koncepta i prvi doživljaj ili u plastici ili u slikarstvu je čistoća koju izazivaju njena djela. Po Albanežeu iznimna je kod djela Ujević- Galetović originalnost koja je prisutna iako se može uočiti zanimljiva referenca prema povijesnim primjerima umjetničkih djela. Kod sva  tri kiparska djela postavljena na ovoj izložbi svakako treba zamijetiti da nešto nedostaje, udovi na kozi, udovi i glava na bjegunici pri čemu udove zamjenjuju grudi, i usta na mornaru. Albaneže smatra da je tim potezima specifičan karakter pojačan, a izražajnost dobiva na intenzitetu. Originalnost i izražajnost vide se i kod njenih slikarskih,odnosno više ilustrativnih i crtačkih djela.  „Umjetnost danas  stvara se  i lako i teško,sve ovisi o kriterijima i ljestvici koja se postavi. U slučaju Marije Ujević -Galetović ljestvica je postavljena najviše“-ističe Albaneže.

Inače Marija Ujević-Galetović rođena je 1933.godine u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti završila je u svom rodnom gradu, no usavršavala se u brojnim europskim zemljama. Izlagačku aktivnost započela je 1960.i od tada se prezentirala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić kaže nam  da je ova iznimna  umjetnica skupnom izložbom gostovala i na Likanalu sada već davne 1976.godine. Ovaj novi dolazak u Liku, samostalna izložba u Lovincu uistinu izniman je događaj. No načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić kaže da je ovo tek početak povratka kulture u Lovinac i najavljuje eminentne izložbe i u budućnosti, kaže svakih nekoliko mjeseci. Uistinu radujemo se i ovome,ali i budućim susretima s umjetnosti i kulturom u Lovincu.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima