Sretan Vam Dan žena!!!

Objavljeno: 08/03/2018

GOSPIĆ- Osmi je ožujka, Međunarodni je Dan žena.  Dan žena na ovaj dan  obilježava od 1909.godine kada je Socijalistička partija Amerike donijela deklaraciju. Godinu dana kasnije obilježavanje se seli na ostatak svijeta, tada je Socijalistička internacionala u Kopenhagenu na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji  ustanovila Međunarodni Dan žena. Sve to spomen je na 8.ožujka 1857.godine kada su tekstilne radnice u New Yorku prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

Nažalost i danas 161 godinu od tih prosvjeda često se može čuti da žene rade u lošim uvjetima, da su potplaćene, odnosno imaju niže plaće od svojih muških kolega, pa čak i na istim radnim mjestima. Udio žena na visokim pozicijama izrazito je nizak, pa su  žene vrlo rijetko direktorice, ravnateljice, predsjednice uprava…. U Hrvatskoj je to nažalost također jako izraženo iako je to pomalo paradoksalno jer jedna smo od rijetkih zemalja koja ima ženu predsjednika države.

Prema lokalnim institucijama stanje je još lošije, premalo je žena i u politici. Tako u Lici primjerice sve gradove i općine vode muškarci. Imamo u Gospiću zamjenicu gradonačelnika , imamo i zamjenicu župana,ali imamo i predsjednicu županijske skupštine . Brojne institucije u Gospiću i Lici, bilo gradske ili državne, vode žene.

Svima njima, svima Vama drage čitateljice, pa bez obzira slavile ovaj dan ili ne želimo sretan Dan žena!!!

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima