Sveti Nikola, bar na jedan dan, vratio život u Kaluđerovac

Objavljeno: 06/12/2016

Obitelj Arbanas iz Rijeke donirala je kip Svetoga Nikole crkvi u Kaluđerovcu. Kip je blagoslovio i misu povodom blagdana zaštitnika župe Svetoga Nikole  predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Selo Kaluđerovac i istoimena župa nestaju. Danas je svega 18 ljudi stalno nastanjeno u Kaluđerovcu, najmlađi župljanin ima 50 godina. Ima li nade za Kaluđerovac i Kaluđerovčane.

PERUŠIĆ- Kaluđerovac, mala župa na području Perušića,  svečano je proslavila blagdan svoga zaštitnika Svetoga Nikole. Sveti Nikola svetac je koji je za života shvatio da sve umire,a ljubav i dobra djela govore. U tom smjeru išla je i propovijed biskupa gospićko-senjskoga Zdenka Križića koji je predvodio misno slavlje u crkvi Svetog Nikole u Kaluđerovcu. Sveti Nikola bio je biskup, za života je činio dobra djela i život mu nije prolazio u praznini  već je bio ispunjen vrlinama. Pomagao je mnoge siromašne, darivao je djecu i, kako reče biskup Križić, što je više davao kao da je više i imao. Uz Nikolu su vezane zanimljive priče. Tako je slavljen kao zaštitnik djece jer je djecu spašavao od raznih opasnosti,a govori se i da je troje djece uskrisio. Čašćen je i kao zaštitnik pomoraca i putnika jer je čudom utišao oluju na moru i spasio ljude od sigurne smrti. Zaštitnik je i djevojaka jer im  je pomagao u vjeri i ljubavi prema Bogu da ne skrenu s puta čistoće. Za svog života bio je poznat po darežljivosti u tradiciji je ostao običaj da se na njegov dan daruju djeca. Ta tradicija u Hrvatskoj se sačuvala do danas. Sveti Nikola bio je veliki čovjek, veliki je svetac i brojne ga župa i mjesta slave. Tako je i u župi Kaluđerovac, maloj župi koja doživljava demografsku kalvariju, kao u ostalom i cijela Lika. U Župi Kaluđerovac tako danas živi svega 18 žitelja, a kako se našali župnik Štefančić najmlađi župljanin stariji je od 50 godina.  Ima i tu nešto dobro, reče danas biskup Križić, jer kako mu je prenio župnik Josip Štefančić vjerojatno je to župa rekorder u Hrvatskoj po izlaznosti na misu jer od 18 župljana na misu dođe njih 20.

Posebno je svečano bilo danas u Kaluđerovcu iz još jednog razloga, vezanog upravo uz jednu od tradicija vezanih uz Svetoga Nikolu, a to je darivanje. Naime obitelj Arbanas, kaluđerovčanin porijeklom Branko i njegova supruga Zinka župi su darivali kip Svetoga Nikole i svijećnjake koji sada krase crkvu Svetoga Nikole u Kaluđerovcu.Donatori kipa Svetoga Nikole Branko i Zinka Arbanas žive u Rijeci. Branko je unuk široj javnosti poznatog posljednjeg kaluđerovačkog lončara Frane. Kaluđerovac je po nekim povijesnim izvorima bio jedno od najjačih hrvatskih središta lončarstva i grnčarstva. Nažalost danas se tim poslom u ovome selu nitko ne bavi. Napravili su kuću u Kaluđerovcu, možda ih životni put vrati u Kaluđerovac.

Ljepota Kaluđerovca, kanjona rijeke Like koja protječu kroz njega, ne tako dalekog jezera Kruščica mogle bi dovesti, u turističkom i gospodarskom smislu, do prosperiteta, a onda, nadamo se i demografske obnove. „Nemojmo žalovati što nas nema više, što nismo dugo imali krštenja. Možda Bog providi da ovo mjesto ponovno čuje dječji plač i smijeh, da ovdje zažive mnoge mlade obitelji. Moliti ćemo se da budućnost ostane u Božjim rukama i da on bude jamac budućnosti. Nije važno koliko nas je, važno je da budemo pravi. Može nas biti malo,ali ako smo razjedinjeni onda nas je previše“- riječi su biskupa Križića koje pozivaju na mir i dobro, na sretan i ugodan život.

Misa, ali i druženje nakon nje pokazali su da u Kaluđerovcu ima i života i volje za životom. Zapjevalo se, zaplesalo se kolo, počastilo se. Svatko je nešto donio i dao, žene koje žive u Kaluđerovcu ili su na bilo koji način vezane uz ovo selo,  pekle su  kolače. Došao je i načelnik općine Ivica Turić. Kaluđerovac živi, nadamo se da će živjeti i dalje,ali to će biti teško ukoliko se kaluđerovčani rasuti po cijelome svijetu ne vrate u ovo pitoreskno selo smješteno uz obalu rijeke Like.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima