Trud se isplatio

Objavljeno: 09/07/2016

 

Urbani vrt po permakulturnim načelima, projekt koji pod sloganom „Vrtlariti je lako,nauči kako“ nastaje u Gospiću službeno je otvoren. Podivljala parcela sa jako lošim zemljištem je koliko toliko ukroćena. Volonteri su uz pomoć raznih institucija napravili svoje,a sada je na građanima da vrt prihvate kao svoj.

GOSPIĆ- Nakon višetjednog truda volontera,  borbe s vremenskim uvjetima i terenom, otvoren je u Gospiću urbani vrt po permakulturnim načelima.  Ovaj vrt plod je suradnje Lokalne akcijske grupa Lika  s udrugama ZIR ,odnosno Zajednica i razvoj i vrijednim Pčelicama, Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju. LAG Lika inicirao je projekt formiranja ekološkog pokaznog vrta,a pošto im je jedan od ciljeva i jačanje civilnog društva željeli su identificirati udrugu kojoj bi pomogli da prijavi projekt tog pokaznog ekološkog vrta. Odabir je pao na ZIR jer članovi te udruge imali su znanja o ovakvom vidu poljoprivrede. Sada na praktičnom primjeru mogu pokazati poljoprivredne prakse koje na području Like mogu produžiti vegetacijsku sezonu i omogućiti stalni i održivi razvoj poljoprivrednih praksi.

Petra Aničić iz LAG-a Lika ističe da je vrt prilika za uspostavljanje učionice na otvorenom i povezivanje sa Osnovnom školom koja je susjed Urbanog vrta.  U formiranju i sadnji vrta učenici nisu sudjelovali jer se s provedbom projekta započelo tek u lipnju, no u tijeku su razgovori da se na jesen održe radionice i predavanja za nastavnike prirodnih predmeta kako bi im se pomoglo da brigu o vrtu uključe u svoje programe. Aničić ističe da su vrijednost projekta prepoznale razne institucije i grad Gospić, svatko u svome dijelu posla. Tako im je grad dao parcelu, doduše zapuštenu sa jako lošom zemljom,ali vrijedni volonteri uspjeli su od njega napraviti nešto. Od Lika cesta dobili su 20 kubika pijeska i 10 kubika zemlje, od Hrvatskih šuma 10 kubika sječke, pomogle su i brojne druge privatne tvrtke i OPG-i s gospićkog područja, pa i primjerice susjeda koja daje vodu za zalivanje vrta. Upravo i ta voda je posebna priča. Iako po permakulturnim načelima obrada vrta pomaže da se voda zadržava u ovakvim vremenskim uvjetima to je teško pa je plan postavljanje spremnika za prikupljanje kišnice.

Maja Lang Balija iz udruge ZIR   ističe da je udrugu stvorila ekipa iz Zagreba jer je prepoznala vrijednosti i bogatstva Like. Djeluju u selu Kruškovac na području grada Gospića, a osnovni životni postulati su životni stil u skladu s prirodom i okolišem. Ovaj projekt Urbani vrt u Gospiću, financiran je od strane Zaklade Kajo Dadić. Tim projektom žele pokazati obrazac vrtlarenja po permakulturnim načelima. Treba objasniti da je permakultura složenica dviju riječi,  permanentna i agrikultura, odnosno kontinuirano se gleda i regulira priroda da ona radi za čovjeka,a čovjek za nju. Drugim riječima permakultura imitira obrasce iz prirode. Urbani vrt u Gospiću, na parceli između KIC-a i Osnovne škole sastoji se od primjera vrta okućnice i balkonskog vrta. Vrt okućnice sastoji se od začinske spirale, jezerca, visokih i toplih gredica, plastenika, kompostare i kućice za životinje. Primjer  balkonskog vrta sastoji se od vertikalne gredice i kućne kompostare s glistarnikom, pergole i mjesta za odmor.  Posebna priča ovoga vrta jest suradnja s Udrugom Pčelice, Udrugom roditelja djece s poteškoćama pa su u vrtu postavljeni elementi za stimulaciju senzorike, zvučni elementi napravljeni od raznih materijala, slovarice na Brailleovom pismu, znakovnom jeziku i klasičnoj slovarici. Tu su i elementi za poticanje fine i grupe motorike.

Vrijedni volonteri iz KIC-a odradili su uistinu veliki posao, poslana je poruka svima a sada je na učenicima i građanima da ga i narednih sezona nastave raditi. „Ovaj vrt je otvoren, on je gradski, Vaš i u njega svatko može doći posaditi biljku, ubrati plod“- kaže Maja Lang Balija. Iako je odaziv volontera i građana svih dana bio jako loš pa su  vrt izgradili manje-više uvijek isti ljudi, njih dvadesetak, na današnje otvorenje došli su i predstavnici raznih institucija. Urbani vrt danas možda otužno izgleda zbog lošeg terena i loših vremenskih uvjeta. No kapa dolje svima koji su sudjelovali u njegovom kreiranju. A sada je i na građanima da ga dograđuju, uređuju, razvijaju i koriste .

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima