U potrazi za ličkom prošlosti

Objavljeno: 18/08/2017

U sred polja na području između Rosulja,Debelog Brda i Smiljana, točnije pod Bogdanićem,  arheološka ekipa predvođena dr.sc.Tatjanom Kolak prekapa zemlju kako bi pronašli dokaze burne i bogate povijesti ovih krajeva. Ove godine u ranije otkrivenom groblju, pronađeni su posmrtni ostaci deset ljudi. Ove godine naišli su i na neuobičajene i pomalo iznenađujuće nalaze, ključ od ulaznih vrata tamošnje crkve, te škarice i misno brončano  zvonce iz još neutvrđenog doba. 

SMILJAN- “Prošle godine imali smo ovdje, na položaju Crkvina pod Bogdanićem u Smiljanu, probna arheološka istraživanja. Otkrili smo tada mali dio arhitekture sakralnog objekta i župsko groblje koje prema analizama datira od početka 12.do sredine 15.stoljeća. Kao sustavna arheološka istraživanja i ove godine nastavljamo“- govori nam dr.sc.Tatjana Kolak koja vodi arheološka istraživanja u Muzeju Like Gospić i sa svakim novim akcijama pokazuje koliko je i kroz povijest ovaj kraj bio zanimljiv,ali i težak za život. Istraživanja se obavljaju na privatnom posjedu nekadašnje obitelji Maras čiji su članovi susretljivo odobrili istraživanja. Inače i ova pozicija na kojoj se do danas istraživalo pokazala je da su srednjovjekovni lokaliteti koji su vjerojatno stradali tijekom Osmanlijskog razaranja i  gospodarenja ličkim prostorima, nakon odlaska Osmanlija i novim naseljavanjima u 18.stoljeću služili kao izvor građevinskog materijala za gradnju novovjekovnih objekata. “Zato smo otkrili samo negativ zida sakralnog objekta, ostao je trag ukopavanja zida bez ostataka arhitekture. Crkva je bila manjih dimenzija što je uobičajeno za manje župne crkve srednjovjekovne. Rekli bismo da su to bile današnje kapele. Dužina broda bila je 8 metara, širina oko 4. Za sada se čini da je apsida imala polukružno oblikovanje što ukazuje na Romanički stil nastanka i oblikovanja sakralnog objekta i odgovara nam sa 12.stoljećem“- ističe dr.sc. Kolak. U župskom groblju lani je istraženo 28 grobova, ove godine 10.No tijekom uzimanja građevinskog materijala i kroz povijest, zbog kiselog tla, dolazilo je i do većih oštećivanja, odnosno razaranja i devastacije grobova pa je teško pronaći cjelovite, netaknute grobove. Kolak očekuje da bi se nagodinu moglo doći do sterilnog sloja zemlje, odnosno istražitelji bi se spustili skroz do 12 stoljeća,a sada su recimo u 14.ili 15.stoljeću. Tijekom ovog istraživanja otkriveni su i ostaci poda, te žbuke odlične kvalitete.

U sklopu svih ovih istraživanja teško je reći gdje je u to vrijeme bilo naselje. Lokacija je na tromeđi nekoliko aktualnih naselja, ali i relativno blizu nekadašnjoj utvrdi na Bogdaniću. Što zbog, kao što je i ovdje bio slučaj, uzimanja građevinskog materijala iz nekadašnjih naselja,ali i što zbog relativno siromašne gradnje i materijala ostatke nekih naselja je teško naći. No i ovakav nalaz, crkve i župskog groblja iz 12.stoljeća dokaz su da je ovo i kroz povijest bio naseljen i važan kutak svijeta.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima