U Udbini počinje dvodnevno natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske

Objavljeno: 08/05/2019

UDBINA- U Udbini traje  natjecanje za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“.  Od 2012. godine, ovo je osmo natjecanje po redu, a nositelj natjecanja ove godine je  Zapovjedništvo za obuku i doktrinu.

Na natjecanju sudjeluju  82 natjecatelja iz postrojbi Hrvatske vojske,  20 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, a s obzirom da je ovo je natjecanje od 2014. godine međunarodnog karaktera, na njemu sudjeluje i 44 pripadnika partnerskih i savezničkih vojski i NATO strateških zapovjedništava.

Među natjecateljima je i osam žena iz Hrvatske te dvije strane natjecateljice, pripadnice oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Strani sudionici svoj boravak u Hrvatskoj, zajedno s pripadnicima MUP-a, započeli su izletom u Zadar, a od ponedjeljka ih očekuju pripreme, potom kvalifikacijsko i glavno natjecanje na kojem će na stazi dugoj približno 40 km odmjeriti snage i pokazati svoju spremnost, znanje i vojničke vještine.

Prvi dan natjecanja, u četvrtak, 9. svibnja 2019. održava se kvalifikacijsko gađanje iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS 9, a rezultati će odrediti redoslijed natjecatelja na startu glavnog natjecanja.

Drugi dan, u petak, 10. svibnja 2019. održava se glavno natjecanje. Natjecatelji moraju savladati stazu duljine 40 kilometara koja prolazi područjem vojarne „Josip Jović“ i Krbavskim poljem, a završava ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Na natjecanju sudjeluje 146 natjecatelja (pripadnici Hrvatske vojske i pripadnici  MUP-a RH te pripadnici stranih oružanih snaga i NATO zapovjedništva), koji na sebi nose opremu i naoružanje ukupne težine 17 kilograma i pritom svladavaju dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih po radnim točkama na stazi duljine 40 kilometara koja prolazi područjem vojarne „Josip Jović“ i Krbavskim poljem, a završava ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Također, u petak, 10. svibnja 2019. na Mjesnom trgu u Udbini održat će se mini natjecanje za djecu. Djeca iz Osnovne škole Udbina i vrtića Medo će uz suradnju i pomoć pripadnika Hrvatske vojske prolaziti mini stazu sa zaprekama i izvršavati postavljene zadaće, po uzoru na natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.”  Također, na Mjesnom trgu u Udbini posjetitelji će moći vidjeti vojno-akrobatsku vježbu Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.U večernjim satima održat će se humanitarni koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Tijekom dana na Mjesnom trgu u Udbini za građane će biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za posjetitelje je organizirana i podjela vojničkog graha.

MORH

Možda Vas zanima