Umjesto da ga se gradi, Spomen obilježje na Ljubovu samo je tema nepotrebnih rasprava

Objavljeno: 03/12/2017

Projekt spomen obilježja na Ljubovu, mjesta gdje bi se dostojno obilježavala žrtva hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku, postao je predmet političkog prepucavanja i svojatanja uloga u cijeloj priči. Ono što je sigurno jest to da se sa izgradnjom spomen obilježja već dobrano kasni.

GOSPIĆ- Portal Lika-express o  spomen obilježju na Ljubovu pisao je  povodom obilježavanja Dana pobjede 2016.godine  ovo:Uz glavnu prometnicu na Ljubovu već dulji niz godina postavljaju se spomen ploče u spomen na poginule. Novost koja bi mogla biti završena već do obilježavanja ovoga dana sljedeće godine biti će spomenik, točnije svojevrsno spomen područje Pobjednik. Projekt je usuglašen između braniteljskih udruga, Ministarstva branitelja, a financiran je od strane tri županije, Ličko-senjske, Istarske i Primorsko-goranske kao i nekoliko gradova i općina. Projekt će koštati oko pola milijuna kuna, a sve spomen ploče  koje su sada na Ljubovu bit će uklonjene, a u pristupnoj stazi novom spomeniku biti će uklesana imena poginulih branitelja za koje su već postavljene spomen ploče.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti pisali smo ovo:Na Ljubovu se treba graditi spomen obilježje svim poginulim braniteljima. Projekt traje 3 godine, ove godine radovi su trebali biti gotovi, no zahvaljujući našoj administraciji to se nije dogodilo. Čeka se izvlaštenje čestice na kojoj će se obilježje naći. Franić očekuje da će se obilježje napraviti do obilježavanja 2018.godine. Radi se o predsjedniku Udruge 9.gardijske brigade Milanu Franiću koji nam je dao izjavu.

No spomen obilježje nikako da nikne. A onda kreće politiziranje.  U županiji je 23.studenoga ove godine   održan sastanak nakon kojega je na službenim stranicama Ličko-senjske županije objavljena sljedeća vijest: U kabinetu župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića održan je danas sastanak na temu izgradnje zajedničkog spomen-obilježja poginulim pripadnicima Hrvatske vojske u operaciji „Oluja“. Spomen obilježje pod nazivom “Pobjednik”  trebalo bi se podići na Ljubovu do obilježavanja Dana pobjede sljedeće godine. Uz župana dr. Darka Milinovića na sastanku su nazočili predstavnici općina i gradova s područja Ličko-senjske županije, predstavnici gradova Rijeke i Raba, te predstavnici nekoliko braniteljskih udruga. Na sastanku je dogovoreno da će nositelj projekta biti Ličko-senjska županija, glavni koordinator projekta bit će Milan Franić, predsjednik Kluba ratnih veterana pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“, a sukoordinator župan dr. Darko Milinović.

Nakon tog sastanka priopćenjem je reagirao gradonačelnik Karlo Starčević koji je pokazao i dokumente . Radi se o Ugovoru o sufinanciranju izgradnje spomen obilježja na Ljubovu koji su 17.ožujka ove godine potpisali bivši gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić i bivši župan Milan Kolić, te o Sporazumu o izgradnji spomenutog spomen-obilježja kojega su još 27.travnja 2016.godine potpisali bivši gradonačelnik Petar Krmpotić i isto tako bivši predsjednik Udruge 9.gardijske Mile Ćulumović.

Na njegovo priopćenje reagirao je Stožer za obranu digniteta domovinskog rata i Udruga 9.gardijske brigade, a potom je o ovoj, nepotrebno vrućoj temi, bilo govora i na sjednici Vijeća grada Gospića. Nakon što smo prenijeli tu vijest sa Vijeća stigla nam je nova informacija, svojevrsno priopćenje iz Stožera i Udruge iz kojega izdvajamo sljedeće:

Idejni začetnik i pokretač izgradnje spomenika je naša udruga i nitko drugi, zbog formalnih i tehničkih razloga smo stavili grad za nositelja projekta i potpisali ugovor o partnerstvu između grada i Udruge. Međutim, odmah smo vidjeli da to neće dobro funkcionirati, veliku većinu poslova je odradila udruga a ne grad, mi smo dogovorili donaciju sa češkom ambasadom prije godinu i nešto a ne grad, grad je formalno samo potpisao ugovor i to napravio pompozno uz medijsku pratnju a na isto nije pozvao predstavnika udruge kao partnera i idejnog začetnika niti su nas spomenuli u medijima, očito se radilo o pokušaju samoreklame. Udruga je dogovorila sa ministrom branitelja Medvedom financiranje izgradnje spomenika i vodila predstavnike grada kod istoga a grad je samo formalno potpisao gotov ugovor. Udruga je a ne grad ishodovala suglasnost o služnosti čestice neposrednim kontaktom kod ministra Marića, da smo čekali da grad to riješi slanjem dopisa ne bi je ni sad dobili. Udruga je pronašla i ugovorila i umjetnika i ljevaonicu koji su izradili spomenik. Još sredinom prošle godine smo uvidjeli da ćemo imati problema sa izgradnjom spomenika koji je trebao biti otvoren prošle godine pa smo u 6. mjesecu prošle godine, a ne u rujnu 2015.g kako navodi gradonačelnik, zamolili tadašnjeg župana Kolića da sazove sastanak na kojem su bili svi predstavnici gradova i općina naše županije plus grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i češki vojni ataše.Na tom sastanku svi su podržali projekt i dogovoreno je da će svi izdvojiti po 30 000 kn u dvije rate po 15, 000 u 2016. i 2017. godini i o istom je potpisano pismo namjere a već tada je bilo govora da projekat sa udrugom vodi županija.

Od tada je prošlo godinu i pol a grad u obje svoje garniture koje su ga vodile i vode nije uspio prikupiti sredstva pa čak ni potpisati ugovore sa velikom većinom učesnika. Zbog svega navedenog udruga je prije mjesec dana zamolila župana Milinovića da ponovno sazove sastanak sa predstavnicima gradova i općina što je ovaj i učinio. Notorna je laž da je sastanak inicirao dogradonačelnik Tomljenović što je isti rekao na gradskom vijeću a na sastanak je zbog važnosti bio pozvan gradonačelnik osobno a on je poslao zamjenika Tomljenovića. Navedeni sastanak je održan 23.11. u zgradi županije a prisutni su bili predstavnici gradova i općina sa područja naše županije plus Rijeka i ovaj put i Rab i Pag. Župan je otvorio sastanak i sažeo što je dosad riješeno i dogovoreno te pozvao ostale da se očituju. Svi su ponovno podržali projekt i obavezali se uplatiti dogovorena sredstva s tim da su Rab, Rijeka i Brinje zatražili da zbog bolje kordinacije sa gradovima i ministarstvima projekt preuzme županija što je odmah podržala i Novalja i ostali gradovi i općine. Zbog svih problema koje smo naveli u tekstu a budući da nam je jedini cilj i interes da spomenik bude gotov do Dana pobjede 2017.g sa prijedlogom smo se složili i mi kao idejni pokretači i stvarni nosioci projekta.

Moramo napomenuti da se za riječ javio i zamjenik Tomljenović koji je rekao da je grad već potpisao neke ugovore sa ljevaonicom i češkom ambasadom i uplatio neka sredstva ali nijednom riječju nije rekao da je protiv prijedloga da županija dalje vodi projekt. Nakon svega iznesenog župan je rekao da županija može nastaviti projekt ali da se vidi da nema nikakvih formalno-pravnih zapreka. Na kraju je dogovoreno da županija bude nosilac a udruga partner a da kordinator projekta bude Milan Franić predsjednik URV 9. GBR Vukovi a sukordinator župan LSŽ što su svi nazočni prihvatili. Moramo napomenuti da ni nakon sastanka na piću zamjenik Tomljenović nijednom riječju nije dao naslutiti da je protiv.

   Zaista nam je žao zbog ovog medijskog prepucavanja jer nam je jedini cilj završiti ovaj časni projekat u rokovima, nadamo se da će svi shvatiti da ovo ne vodi ničemo osim politikanstvu, nema ništa sramnije nego prepucavati se preko kosti naših poginuli suboraca.

To je  tekst koji je poslan na adresu portala Lika-express, a potpisuju ga predsjednici Stožera za obranu digniteta domovinskog rata Antonio Šebalj i Udruge 9.gardijske Milan Franić. Šteta što se jedna ovako važna tema koristi u raznorazne svrhe,a ponajmanje u one koje bi trebala,a to je podizanje spomen obilježja na Ljubovu i odavanje počasti svima onima koji su poginuli na tom mjestu u Oluji,ali i svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu  Hrvatsku. Vjerujemo ne Hrvatsku u kojoj se oko podizanja obilježja vode političke igre. Nažalost politika je duboko ušla i u braniteljske udruge, bilo bi dobro da i sada, kao i tih ratnih godina pokažu jedinstvo i sami donesu sud da se politika ne petlja u ove teme.  Možda bi recimo i kod obilježavanja važnih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti vijence i svijeće najprije trebali polagati roditelji, djeca, udovice poginulih branitelja,a tek onda političari,a ne obrnuto. Činjenica jest da će im izvršna vlast osigurati sredstva za gradnju obilježja,ali tu neka i stane „petljanje“ vlasti u ovakvu temu. Uistinu treba konsenzus cijeloga društva oko te teme, možda i pomoć gospodarstvenika da doniraju sredstva, nas medija da o tim temama pišemo objektivno i nepristrano, branitelja da ujedinjeno i bez bilo kakvih međusobnih razlika sjednu i dogovore se što i kako dalje. Možda bi bilo dobro da se u Gospiću napravi Muzej domovinskog rata, možda bi bilo dobro da se nespretno izgrađena Spomen soba na katu u KIC-u premjesti na neko mjesto na koje bez problema mogu doći i invalidi i starije osobe i tako odati počast poginulima.  Možda bi sve izgledalo puno bolje da takve ideje budu tema,a ne da se priča samo o tome što je tko i gdje bio 91.ili neke druge ratne godine. Vjerujemo da je svatko pridonio na neki svoj način da se stvori slobodna Hrvatska, a posebno se počast mora dati onima koji su svoje najvažnije dali za sve nas, svoj život. Iz počasti prema njima pozivamo sve one koji imaju bilo kakve veze sa gradnjom Spomen obilježja na Ljubovu da sjednu, razmisle i dogovore se.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima